08 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er arbejderens historie en død sild?

Er arbejderens historie en død sild?

Lørdag, 09. februar, 2008, 00:00:00

Politikenanmelder fortsætter sin kritik: Jeg sætter stort spørgsmåls-tegn ved arbejder-bevægelsens berettigelse i dagens Danmark...

af Hanne Rosenvold
Da 'Arbejderens Historie i Danmark 1800-2002' udkom sidste år, reagerede mange på anmeldelsen i Politiken.
Her tillod anmelderen, Jes Fabricius Møller, sig nemlig at sætte spørgsmålstegn ved arbejderbevægelsens berettigelse i dagens Danmark.
På dén baggrund afholdt SFAH - Selskab til Forskning i Arbejderbevægelsens Historie - onsdag et debatmøde over temaet: 'Arbejdernes historie - en død sild?'.
Det blev indledt af Jes Fabricius Møller og Søren Kolstrup - sidstnævnte én af bogens forfattere.
Aftenens debat i Arbejdermuseet i København bidrog i høj grad til at imødegå en opfattelse af, at den danske arbejder er en død sild. Søren Kolstrup pegede således på, at lønarbejdet i dag er i stærk fremgang. Blandt andet fordi så mange kvinder er kommet ud på arbejdsmarkedet.
Og hvor Fabricius Møller stillede spørgsmålstegn ved, om kollektive overenskomster overhovedet er mulige på et individualiseret arbejdsmarked, påpegede Søren Kolstrup, at 'nogle arbejdsopgaver er blevet individualiseret, mens man andre steder oplever en standardisering.'
Det er for eksempel tilfældet på det offentlige område, hvor markedsgørelsen har ført til øgede standarder.
I den efterfølgende debat var der ofte fokus på Socialdemokraterne og partiets vanskeligheder med at knytte an til udviklingen. men også, hvordan det international set er noget specielt, at fagbevægelsen herhjemme i så mange år har været socialdemokratisk domineret.
Mødet diskuterede samtidig, hvordan store dele af fagbevægelsen i dag nyorienterer sig - og ikke ønsker en automatisk tilknytning til Socialdemokraterne.
Alt i alt en række spændende og aktuelle diskussioner om arbejderhistorie.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. feb. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur