25 Jun 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gustav Munch-Petersens malerier og digte

Gustav Munch-Petersens malerier og digte

Tirsdag, 01. april, 2008, 00:00:00

Den Spanielsfrivilliges digte og malerier afspejler ikke nødvendigvis hin-anden i den enkelte periode, men de fungerer godt, nærmest dialektisk

af Bjarne Nielsen
I anledning af 70-året for Gustav Munch Petersens død, har forlaget Sohn valgt at mindes det med bogen, 'Malerier og digte'.
Et yderst vigtigt og prisværdigt initiativ.
En af bogens mange kvaliteter er at den giver et bredere og mere varieret indtryk af Gustav Munch-Petersens kunstneriske virke. Taget i betragtning at han kun blev 26 år, inden han blev dræbt i den spanske borgerkrig af Francos fascister, er det imponerende, hvor alsidigt såvel hans digte som malerier og tegninger udfolder sig.
Mest kendt herhjemme er hans digtsamlinger, hvor hans 'Det underste land' er medtaget i kulturkanonen.
Hans billedkunst er mindre velkendt, trods dét, at han deltog i flere udstillinger med navne som Salvador Dali, Max Ernst, Joan Mir, Heerup og Wilhelm Freddie.
Bogen er opdelt i seks afsnit som betegner nogle hovedtemaer, som han gav kunstneriske udtryk.
Martine Cardel Gertsen, som på glimrende vis har stået for tekst- og billedanalyser, har kaldt opdelt bogen i temaer som 'Sønnen', 'Kvinden', 'Samfundet', 'Drømmen', 'Kampen' og 'Kunstneren'.
Det er fortræffelige pejlemærker til forståelse af Munch-Petersens univers. Han var tydeligvis optaget af forskelligt i perioder.
Selv om Gertsens understreger, at digtene og malerierne ikke nødvendigvis afspejler hinanden i den enkelte periode, fungerer de godt, nærmest dialektisk. De hører sammen og giver modspil på samme tid.
Gustav Munch-Petersen var en stor lyriker. Ikke altid nem, men altid udfordrende. Hans billeder er forsøg på at afbilde det menneskelige sjæleliv. De er opbygget af realistiske elementer, nogle genkendelige fra hverdagen, andre mere eksotiske. Som de fremstår er der som i surrealismen ofte taget udgangspunkt i drømme eller underbevidsthed.
Ønsker man at vide mere om Gustav Munch-Petersen, er Geertsen efterskrift absolut informativt og fyldestgørende.
Bogens mange illustrationer er udvalgt af Corner medlemmet, grafikeren og maleren Erik Hagens med fantastisk resultat.
Med dette på alle måder imponerende værk er det lykkes forlaget at sætte et smukt minde over en betydelig kunstner.

Malerier og digte af Gustav Munch-Petersen. Forlaget Sohn.176 sider. 299 kr.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur