27 Sep 2023  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Ny film om Leila Khaled - den smukke flykaprer fra PFLP

Ny film om Leila Khaled - den smukke flykaprer fra PFLP

Lørdag, 05. april, 2008, 00:00:00

Husker du den kvindelige flykaprer, Leila Khaled? Ny film om hende mangler at fortælle mere om den palæstinensiske frihedsbevægelse

af Irene Clausen
I forrige uge inviterede 'Filmstationen' ved Nørrebro Station i København til Danmarks-premiere. Entreen var gratis. Filmen var 'Leila Khaled Hijacker'. Det tilbud var vi over hundrede mennesker, der tog imod.
Den svensk-palæstinensiske filminstruktør, Lina Makboul, har filmet sin ungdoms heltinde, Leila Khaled, verdens første kvinde-flykaprer. Fortryder hun flykapringerne? Hvem er frihedskæmper, og hvem er terrorist.

To kapringer
Filmen er en stor oplevelse - trods en ikke alt for vellykket instruktion. Den viser os klip fra de store dage i 1969-70 hvor Leila Khaled, sammen med en anden PFLP-aktivist, kaprede et fly i Rom og førte det til Syrien.
Alt gik godt for dem, ingen dræbte. Senere, efter at Leila Khaled havde gennemgået ansigtsoperationer for ikke at blive genkendt, deltog hun i sin kapring nummer to, men denne gik ikke så godt. Leila Khaled og hendes makker blev pågrebet af civilklædte zionistiske sikkerhedsfolk om bord på det kaprede israelske fly, og kammeraten dræbt.
På samme tid blev tre andre flykapringer succesfuldt gennemført og flyene landet på 'Revolutionspladsen' i Jordans ørken. Her blev 'imperialist-flyene' sat brand efter at gidslerne var sluppet ud. Under storstilet dækning af verdenspressen.

Udseende
Hovedformålet med kapringerne var at bringe palæstinensernes sag på verdens dagsorden hvilket til fulde lykkedes. Det blev næsten for meget med den dyrkelse som Leila Khaled blev udsat for, fortæller hun i filmen i dag hvor hun er 62 år: Der blev fokuseret mere på Leilas udseende end på det politiske mål med fly-aktionerne.
Leila Khaled blev gjort til 'revolutionær pinupper'. Hun bliver i filmen stillet mange spørgsmål, f.eks., om hun fortryder? Nej! Siger hun og uddyber: Hvis hun skulle få ondt af gidslerne, så behøvede hun bare tænke på de lidelser, som hendes eget folk dagligt blev - og stadig bliver - udsat for.
I april 1948 blev hun som 4-årig sammen med sin familie fordrevet af zionistiske terrorgrupper fra sit hjem i Haifa. Med vrede fortæller hun at, 'mens alle I fra Europa og USA kan rejse til min fødeby, så er dette udelukket for os palæstinensere'.
Der er i filmen en tendens til at overfokusere på individet Leila Khaled- selv om hun er interessant og stærk - en tendens til at gøre hendes kamp individuel. Man hører stort set ingenting til den palæstinensiske befrielsesbevægelse, som havde trænet hende, og som hun stadig er aktiv i, nemlig Folkefronten til Palæstinas Befrielse.(PFLP)
Det siges i slutningen af filmen, at det først er, når man har vundet kampen, at man officielt får betegnelsen 'frihedskæmper.'

Leila Khaled. Hijacker. Instruktion: Lina Makboul. Dokumentar. 2007. 62 minutter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. apr. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur