06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Verdens børn og børn i Indien

Verdens børn og børn i Indien

Onsdag, 10. september, 2008, 00:00:00

Udsagnet fra de indiske børn om, at de ville give af deres penge, gjorde et stort indtryk på billedkunstneren Camilla Blachmann under hendes seneste rejse til Sydindien

af Dorte Ørsted Petersen
Hvis indiske børn vandt en million ville de give...
Hvis danske børn vandt en million ville de ha`...
Udsagnet fra de indiske børn om, at de ville give af deres penge, gjorde et stort indtryk på Camilla Blachmann under hendes seneste rejse til Sydindien, hvor hun sammen med Charlotte Thon boede på to af de børnehjem, som organisationen 'Verdens Børns' støtter.
Camilla Blachmann er billedkunstner og rejsen til Indien er udgangspunktet for en aktuel udstilling af hendes malerier, som lige nu kan opleves på Næsseslottet i Holte.
Næsseslottet ligger i vidunderskønne omgivelser ikke så langt fra Holte station og med udsigt ud over Furesøen. Tag gerne cyklen med. Det sidste stykke inden det lille slot oser af mental ro. Et godt udgangspunkt inden du besøger udstillingen.
Det første du møder når du træder ind er en papplakat af en teenagepige fra et af børnehjemmene. Foran på gulvet står en mindre æske uden låg med hendes ejendele. Æsken er smukt dekoreret. For mig sigende idet jeg godt kan forstå, at de få ejendele skal være omsluttet af noget smukt.

Konturer af ansigter
Camilla Blachmanns malerier består af en samling af både mindre og meget store malerier. Af dem er nogle malet i Indien.
Som billedkunstner bruger hun de gyldne farver, men den indiske kultur træder tydeligt igennem i maleriernes ind imellem stærke farvespil. Så hvis du til en start føler og dufter til de indiske krydderier, der ligger smukt dekoreret i en stor kurv og dernæst med en vis ydmyghed orker at træde et skridt tilbage fra den vestlige kultur, kan malerierne ikke undgå at gøre en forskel.
Kendetegnende for malerierne var for mig konturerne af ansigter. Visse steder træder de tydeligt frem, andre steder er du nødt til at bevæge dig ind i billedet for at få ansigtet til at markere sig. Specielt et maleri vakte min interesse. Med templet som udgangspunkt trådte konturerne af ansigter rundt om, mere eller mindre tydeligt frem. Flere så i hver deres retning... som søgte de efter noget. I enkelte var der en vis glæde at spore, i andre modløshed og desperation.
Dette og de øvrige malerier blev en rejse i at forsøge at forstå og måske forstå det, der for den enkelte inder er meningen med livet.
Jeg så i malerierne en eller anden grad af hverdagslivets realiteter, lige fra naturens vidder til rejsen med toget, veninder der samles, bylivet med mere. Det kendetegner vel også livet i vesten. Det der for mig gør forskellen er forudsætningerne og de vilkår den indiske familie lever under. For de fleste indiske familier er det hver dag en kamp at kunne brødføde familien.

Verdens Børn
Her gør organisationen Verdens Børn en forskel for de mange børn, der ikke er råd til at brødføde og som får muligheden for at bo på et af børnehjemmene.
Hvis man besøger udstillingen, kan det varmt anbefales at købe bogen 'Kærlighed til verdens børn'. Rejsen med karry, køer og klipklapper er en dejlig letlæselig bog for både store og små. For familier med børn en oplagt mulighed for at give jeres børn et indblik i, hvordan det er at være barn på et børnehjem i Indien.
Gør dig desuden den ulejlighed at gennemse det fotoalbum der ligger fremme i lokalet hvor Verdens Børn holder til. Et fotoalbum med billeder så smukke så du taber pusten. De er fantastiske.

Tsunamika
Til sidst et par ord om hvordan Tsunamika opstod.
Efter tsunamien i december 2004 spekulerede den indiske designer Uma på hvordan hun kunne bringe liv og håb tilbage til de mange der havde mistet. Ud af de tomme øjne, modløsheden og apati opstod ideen til den lille dukke tsunamika. En lille dukke lavet af stofrester som hun gav væk og som blev modtaget med glæde. Det blev starten på oplæring af hundrede af fiskerkvinder på Indiens sydkyst til at fremstille små dukker af stofrester og dermed en ny indtjeningsmulighed for de kvinder som lavede hende.
Hvordan 'Tsunamika får venner' kan fås på udstillingen dels i form af et lille hæfte samt otte små dukker lavet af fiskerkvinderne i Indien.
Rigtig god fornøjelse.

Kærlighed til verdens børn. Udstilling af Camilla Blachmanns malerier. Næsseslottet, Dronninggårds Allé 136, Holte. Udstillingen er åben alle hverdage 9-17, weekender 14-17 til og med den 19 september.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. sep. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur