21 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arne Hardis: Idealisten - En biografi om Hans Scherfig

Arne Hardis: Idealisten - En biografi om Hans Scherfig

Torsdag, 16. oktober, 2008, 00:00:00

Omdrejningspunktet i en ny omfattende biografi om Hans Scherfig er hans romaner og privatliv. Her får vi en mere personlig side af Scherfig, end de hidtige skildringer har givet

af Klaus Haase
Næsten 30 år efter forfatteren og maleren Hans Scherfigs død, udkommer den første store biografi om ham. Forfatteren, Arne Hardis, har researchet via samtaler med Scherfigs børn Christine og Martin. Desuden har han også talt med venner og bekendte.
Man skal dog ikke forvente en bog, der kommer hele vejen rundt om Scherfigs mangesidede virke. Omdrejningspunktet er hans romaner og privatliv. Maleren og kommunisten får naturligvis også sin plads. Men hans foredragsvirksomhed og hans betydning i udlandet, væsentligst i de hedengangne socialistiske lande, må man undvære.
Når det er sagt, kan bogen absolut anbefales som en anerkendende indgangsvinkel til forståelse af en af det 20. århundredes største danske forfattere.
Arne Hardis er journalist på Weekendavisen. Alligevel er bogen langt hen ad vejen forskånet for den ensidige antikommunisme, som ellers kendetegner dette højreorienterede blads profil. Hardis har begået en velskrevet, medrivende og indlevende bog. Fokus er sat på følelsesmennesket og individet Scherfig i en grad, som tidligere levnedsskildringer ikke har givet plads til. Der er tidligere lavet mindre beskrivelser af Scherfigs liv og virke. Samt en række interviews med forfatteren.

Tidligere biografier
Blandt forrige portrætter af Hans Scherfig bør nævnes den mere indforståede 'partibiografi'
Hans Scherfig forfatteren, maleren og kommunisten' udgivet på DKP`s hedengangne forlag Tiden. Den er fra 1985 og blev udgivet i anledning af 80 året for Scherfigs fødsel. En udmærket, men måske lidt facadeagtig hyldestbog med skildringer af bekendte, kammerater og samarbejdspartnere.
Næste skud på stammen var 'Billedbiografien' fra Gad`s forlag. Fyldt med illustrationer, og gengivelser af Scherfigs kunst og satire. Samtidig går denne biografi tættere på mennesket og familiemennesket Scherfig. Første udgave kom i 89. Anden udgave udkom i anledning af 100 året for Scherfigs fødsel i 2005.
En ganske lille bog af Frank Egholm Andersen 'Scherfig som ung' så dagens lys i 2006 udgivet på forlaget Her & nu. Her dukker nye oplysninger op om forfatteren med særlig fokus på den unge, lidt forkælede efternøler fra det trygge højborgerlige hjem. En oplagt bog for unge Scherfiglæsere, der måske allerede har stiftet bekendtskab med 'Det forsømte forår' både som bog og film.

En kærlighedshistorie
Den nye biografi bærer titlen 'Idealisten'. Det er klart den mest omfattende hidtidige biografi.
Arne Hardis lægger voldsomt ud med en kærlighedshistorie. Scherfigs rejse til USA og oplevelser under Wall Street krakket i 1929, skildres ikke som en dannelsesrejse for en ung mand, der oplever kapitalismens elendigheder. Nej. Sådan ser det ikke ud i Hardis` optik.
Rejsen til USA er primært udtryk for en ung mands forelskelse i sin kommende kone Elisabeth Karlinsky. Han måtte simpelthen opsøge hende i New York, hvor hun var art director på en kunstskole. Et sandt kærlighedsdrama a la Hollywood. Scherfigs vågnende sociale indignation over forholdene i USA kommer højst i anden række.
Der tegnes gennem hele bogen en profil af en kunstner og forfatter, der kæmper i modvind. I evig opposition til det borgerlige samfund. Skiftevis inde i varmen og ude i kulden. Mest det sidste. Hardis ser 'en tro partisoldat og samfundsrevser' der inderst inde er en blød mand.

Bagom den officielle Scherfig
Bogens styrke ligger i, at vi får en Scherfig fra en mere personlig side, end de hidtige skildringer har givet.
Hardis ser også tydelige forbindelser mellem Scherfigs romanpersoner og hans privatliv. I særdeleshed i forbindelse med Scherfigs livskriser. Metropolitanskolens sorte pædagogik. Interneringen under besættelsen. Bekendtskabet med Carl Madsen, som senere bliver til et smerteligt brud. Gribende beskrevet i biografien. Oplevelser på studentercafeen. Bekendtskabet med en vis idealistisk bogtrykker. Og talrige andre eksempler.
Bogen byder naturligvis også på beskrivelser af 'legebarnet' Scherfig. Når han boltrer sig i naivistiske malerier. Ifølge Scherfig selv var kunstmaleriet en leg, mens skriveriet var en anderledes krævende proces.

Frydenholm og statsministeren.
Som det er læsere af Scherfigs besættelsesroman bekendt, var der ingen nåde i beskrivelsen af statsminister Staunings samarbejdspolitik. Eller kommunistloven.
I bogens forord nævner Hardis, at vores nuværende statsminister Anders Fogh Rasmussen officielt har beklaget den samarbejdspolitik, som hans eget parti Venstre var fedtet godt ind i.
En god begyndelse til en biografi, som kan anbefales.

Arne Hardis: Idealisten - En biografi om Hans Scherfig. 352 sider. Illustreret med fotos og Scherfigs tegninger og billeder. 349 kroner. Forlaget Gyldendal. Udkommer i dag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. okt. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur