30 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vejen til Irak. Hvorfor gik Danmark i krig?

Vejen til Irak. Hvorfor gik Danmark i krig?

Tirsdag, 21. oktober, 2008, 00:00:00

Bogen ¤¤Vejen til Irak¤¤ er et godt bidrag til debatten om, hvor langt enkelt-personers magtbrynde kan manifesteres i strid med befolkningsflertallets mening

af Mauri Johansson
En journalist og en historiker gør i en ny bog, 'Vejen til Irak', yderligere et forsøg på at afdække statsminister Anders Fogh Rasmussens motiver for sammen med USA at gå i krig i Irak i 2003 uden et klart FN-mandat.
De kommer derved vidt omkring, til Foghs barndom og opdragelse, hans frustrationer over de borgerlige partiers underdanighed overfor Sovjetunionen under den kolde krig og helt over i Foghs nærmest barnlige begejstring for USA og præsident George W. Bush.
Bogen er bygget op over grundig research i ministeriernes arkiver, interviews med politikere og forskere, aviser og andre massemedier, aktuelle bøger om emnet med videre. Såvel statsministeren som udenrigsministeren, Per Stig Møller, har dog afslået at blive interviewet.
Fogh har lært meget af USA-regeringens måde at arbejde på. Spin, opdigtede fortællinger, skråsikre udsagn, trods bedre viden, hemmeligholdelse af dokumenter, muligvis fjernelse af følsom dokumentation. I hele det lange forløb frem til Danmarks indtræden i krigen i marts 2003 ændrer Fogh og Møller gentagne gange deres forklaringer om grundene og deres holdning til kravet om et klart FN-mandat for invasionen.
Set i bakspejlet i 2008 bliver det - ifølge forfatterne - mere og mere tydelig at det er Foghs personlige følelser for USA som 'det godes forsvarer' og hans venskab med Bush, der bliver det afgørende, trods stor modstand i befolkningen og hos oppositionen i Folketinget.
Gennem de interviewede forskere suppleres billedet med, at den nu så kaldte 'aktivistiske' udenrigspolitik allerede blev påbegyndt under den socialdemokratiske Nyrup Rasmussen-regerings tid. Følgerne af denne nye politik er blevet katastrofale for millioner af mennesker verden over, i Serbien, Afghanistan, Irak og de fagre ord om frihed og demokrati gjort til skamme, for Danmark og den vestlige kapitalistiske verden. FN er næsten blevet latterliggjort med den førte danske politik.
Forfatterne og Danmark afventer fortsat en uvildig afklaring af beslutningerne og en forklaring fra Fogh, som bedst kan sikres ved en retssag hvor regeringens sandsynlige overtrædelser af grundloven kan blive afdækket.
Bogen er et godt bidrag til debatten om hvor langt enkeltpersoners magtbrynde kan manifesteres i strid med befolkningsflertallets mening.

Martin Kaae og Jesper Nissen: Vejen til Irak. Hvorfor gik Danmark i krig? 252 sider. 249 kroner. Gads Forlag, 2008.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. okt. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur