25 Jun 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bruno Topff - præsidenten på Als

Bruno Topff - præsidenten på Als

Torsdag, 06. november, 2008, 00:00:00

Efter revolutionen på Als blev der stille om skræddersvenden Bruno Topff

af Bjarne Nielsen
Bruno Gustav Eugen Topff, som `præsidenten` for den socialistiske republik Als var døbt, blev født i Potsdam ved Berlin i 1886. Han var skræddersvend og marinesoldat i Den Kejserlige Tyske Marine.
Efter revolutionen på Als blev der stille om Topff. Socialdemokraten Gustav Noske lod senere Topff arrestere og stille for en krigsret, men han frikendes for beskyldninger om svindel og andet, fordi hans revolution havde været fredelig og 'endda måske forhindret mere radikale i at erobre magten', som det hed i dommerkendelsen.
Her skal man huske at titusinder af rødgardister blev myrdet af de socialdemokratiske sejrherrer. Herunder Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg i januar 1919.
Efter frifindelsen og hjemsendelsen startede Topff som mester en skrædderforretning i Sønderborg. Den 16. August 1919 er Topff indskrevet som taler for Spartacusforbundet ved en demonstration mod for høje priser og for små madrationer.
Topff, der kun havde en lunge, led ofte af tuberkulose og var i denne periode meget syg. Han dør i Sønderborg den 9. november 1920, på årsdagen for sin fratrædelse som præsident eller soldaterrådsformand, kun 34 år gammel.
Han bliver begravet på De Tolv Apostles Kirkegård i Kolonnenstrasse i Berlin. Hans navn står ikke på gravstenen. Der gør derimod hans søsters og svogers. Efter Anden Verdenskrig havde man i Berlin mangel på gravsteder, så man begyndte at begrave folk lodret, og hans grav blev lagt sammen med resten af Topff familien. Bruno Topff Selskabet har dog fået opsat en lille mindeplade med hans navn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. nov. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur