21 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fassbinders `Berlin Alexanderplatz` udsendt på dvd

Fassbinders `Berlin Alexanderplatz` udsendt på dvd

Torsdag, 08. januar, 2009, 00:00:00

Siden tv-visningen af Fassbinders ´Berlin Alexanderplatz´ i 14 afsnit har ophavsretslige problemer forhindret serien i videre udbredelse. Der er der heldigvis rådet bod på nu

af Bjarne Nielsen
Rainer Werner Fassbinders film 'Berlin Alexanderplatz' i 14 afsnit, bygget over Alfred Döblins berømte roman, om de dramatiske år i slutningen af 1920`erne, da Weimarrepublikken brød sammen og nazismen voksede frem, er en af hans mest tilgængelige film.
Da den blev vist i tv, frembragte den så voldsomme reaktioner at politiet valgte at sætte vagter ved hans bopæl. Da man viste de sidste afsnit valgte Fassbinder at forlade Tyskland.
Siden tv fremvisningen har ophavsretslige problemer forhindret serien i videre udbredelse. Der er der heldigvis rådet bod på nu, med den nye fremragende dvd- boks.
Det originale filmnegativ er restaureret af Fassbinders fotograf Xaver Schwarzenberger, og takket været den digitale teknik fremtræder billederne smukkere end nogensinde i deres vekslen mellem lys og mørke.
Filmens brogede persongalleri af ludere, alfonser, fidusmagere og smågangstere, som færdes i Berlins undergrund, har deres kampe for at blive accepteret i et socialt og erotisk fællesskab. Filmen handler om deres længsler og drømme, sejre og nederlag.

Forstår ikke systemet
Hovedpersonen Franz Biberkopf løslades fra fængslet, hvor han har siddet fire år for drabet på sin kæreste, og forsøger at ernære sig ved at sælge snørebånd, pornografi og nazistisk litteratur ved undergrundsstationen. Han kan ikke fungere i det herskende kapitalistiske system, som trues af opløsning og synes, at socialisterne bruger tiden på snak i stedet for handling.
Biberkopf bliver selvstændig erhvervsdrivende, indenfor det eneste fag, han virkelig kender: alfonseri. Tilfældigvis bliver han også medlem af en bande. Det bliver hans skæbne. Han er i sine følelsers vold og kan ikke gennemskue samfundsmekanismerne han er underlagt.
Det metropole Berlin var på Biberkopfs tid et moralsk svækket Berlin, hvor de omkringliggende proletarkvarterer omtrentlig kun husede forbryderiske mænd og prostituerede kvinder. Ikke synderligt optimistisk, men det indbød den gryende fascisme heller ikke til.
Fassbinder kritiserer både kommunisterne og borgerlige partier for deres tillid til `systemet`, og fremdrager her det kendte synspunkt om, at man er et produkt af det system man vil omforme, og således også en af de mekanismer man gør oprør mod. Hvad skal man ellers med klassekampens fortsættelse under socialismen eller kulturrevolutioner?
Biberkopf vil leve i nuet og passer ikke ind i systemer. Kommunistiske eller socialistiske. Og dog. Som den forsvundne fuldmægtig Teodor Amsted bliver Biberkopf usikker ved det omgivne samfund, og ønsker sig tilbage til fængslet og dets tryghed, da han løslades. Eller som Ibsens Hedda Gabler, der i kampen for friheden hele tider rammer ind i omgivelsernes krav og derfor vælger trygheden i selvmordet.

Skræmmebilleder
Fascinerende i filmen er også Biberkopfs forhold til den ulidelige gangster Reinhold og kæresten Mieze.
Filmen har mange temaer, blandt andet homoseksualitet, som Fassbinder tydeligt ser som 'igen en mulighed der ikke accepteres', at 'angsten æder sjæle' og menneskets evne til at vende de samfundsskabte aggressioner indad mod en selv, i stedet for udad mod samfundet. Men også forholdet mellem, hvem der er offer og hvem der er bøddel, er et tema.
Historien om den tidligere transportarbejder, senere alfons, drabsmand og tyv Franz Biberkopf er utroligt fascinerende, ligesom Fassbinders - og Schwarzenbergers - arbejde som instruktør og fotograf er fantastisk. Det er ligeledes dejlig at se samfundets marginaliserede eksistenser have hovedrollen!
Fassbinders hovedpersoner er ikke som ofte i andre film, nogle vi skal identificere os med, men skræmmebilleder. Anarkisten Fassbinder ønsker ikke nye autoriteter. Vi skal være herre over eget liv!
Bokssettet er i enhver henseende enestående. Det er kælet for alle detaljer. Fantastisk oplevelse for øje og tanke. Eneste minus er bogen, som er på engelsk. Til trøst findes den på dansk under titlen 'Fassbinder. Hans liv og film' udsendt på Gyldendal.
Denne fremragende dvd giver håb om, at også Fassbinders ekstremt vellykkede tv serie 'Otte timer er ikke hele dagen' måtte komme på dvd.

Rainer Werner Fassbinder: Berlin Alexanderplatz.
Fem dvd`er med 15 timers film & en dvd med 150 minutters ekstramateriale. Samt Chr. Braad Thomsens bog 'Fassbinder: The Life and work of a Provocative Genius'. 358 sider. Scanbox.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur