29 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Palle Nielsen i Vejle

Palle Nielsen i Vejle

Torsdag, 29. januar, 2009, 00:00:00

I anledning af 50-året for udgivelsen af et af Palle Nielsens værker, ¤¤Orfeus og Eurydike¤¤, afholder Vejle Museum en udstilling og genudgiver nogle af hans billeder i bogform

af Bjarne Nielsen
Vejle Kunstmuseum huser en flere hundrede blade stor samling af Danmarks største grafiker Palle Nielsen (1920-2000). En del stammer fra den kendte serie 'Orfeus og Eurydike'.
I anledning af 50-året for seriens udgivelse har museet, samtidig med Athen Museum, valgt at udstille den og samtidig bringe den i bogform. Et glimrende initiativ som fortjener ros og et publikum.
'Kunst er oprigtigt ånd - eksistensen af dette forandre verden, tilføjer den noget, den ikke havde før. Man må gøre nytte, hvor man kan. Jeg ville ikke gøre nytte i politik. Jeg kan ikke holde taler eller agitere over for en stor forsamling. I grafikken kan jeg gøre det, jeg er bedst til. Det jeg `kan`, er at gøre de `syner`, jeg arbejder på, så tydelige og aflæselige som overhovedet muligt'.
Dette citat er Palle Nielsens bevæggrund for sit grafiske arbejde. Selv om grafikeren Palle Nielsen snævrer det at være politisk aktiv noget ind, så er det godt for progressive og fredssøgende, at har valgte kunsten som sit politiske virke. Hans billedsprog er stærkt og agitatorisk.

Romaner uden ord
Som den belgiske kunstner Frans Masereel og hans `romaner uden ord`, har Palle Nielsen valgt seriens form til sin grafik, og fortæller således `romaner uden ord`. Dog bærer hvert blad titler.
I sine tidlige serier anvendte Palle Nielsen xylografi og træsnit i sin fremstilling af volden som den nye verdensordens fremmeste udtryksform. I begyndelsen af 40`erne og starten af 50`erne begynder Orfeus motivet at optage Nielsen, udtrykt i en række tegninger og xylografier.
I flere af dem nævnes Hamburg og Kiel, hvis udbombede gader gjorde et uudslettelig indtryk på ham. Bymennesket på gader og i interiører af mere eller mindre trøstesløs eller dæmonisk karakter er typisk for bladene i Orfeus 1.
Allerede i 1959, da Orfeus og Eurydike kom frem, stod det klart at der var tale om et værk af ekstraordinær klasse. Og styrke.
Værket, der udtrykker en skræmmende vision, vi tit skubber væk, for at kunne bevare optimismen og livsglæden, blev aktualiseret ved terrorangrebet i New York den 11. september 2001.
Atter havde Palle Nielsen været fremsynet og gjort sine `syner` så `tydelige og aflæselige som overhovedet muligt`.

Vil aflægge rapport
Palle Nielsens værker er ikke tidsbundne, fordi han på sin måde lægger sig op ad den klassiske mytes regi, samtidig med han lægger sin egen seeragtige version af fortællingen frem.
Derved kan vi, beskueren, selv tolke og serien forbliver åben og giver mulighed for nye læsninger i nye tider.
Palle Nielsen er ud over at være Danmarks fineste grafiker også den politisk ansvarlige person der følte 'jeg skal aflægge rapport om, hvad jeg ser, og om, at det jeg ser, er vor situations fuldstændige umulighed, og at der i erkendelsen af denne situation ligger et håb'.
Hans udsagn er alment, og hans søgende, fortvivlede menneske er hvem som helst, dig og mig - uanset om vi erkender det, eller lukker øjnene.
Palle Nielsen var meget optaget af den klassiske arkitektur, hvilket tydeligt ses i mange af hans værker. Derfor er det også fint, at stud. mag Gerda Svensson i bogen beskriver/gennemgår `Kuplen` som motiv i Nielsens værk.
Sammen med Ulrike Brinkmanns kloge `Mennesket i Palle Nielsens værk` får det bogen til at fremstå som en oplysende og helstøbt bog.
Bogen, der både er på dansk og engelsk, er flot og gengiver grafikken som fortjent.

Orfeus og Eurydike og andre værker. 124 sider gennemillustreret. 200 kroner. Vejle Museum.


Udstilling
Om Palle Nielsen.
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18; 7100 Vejle.
Frem til 22. marts 2009: Åbent tirsdag-fredag 11- 16, Lørdag-søndag 10-17.
www.vejlekunstmuseum.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur