26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mors hemmelighed - På sporet af en indvandrerhistorie

Mors hemmelighed - På sporet af en indvandrerhistorie

Tirsdag, 24. marts, 2009, 00:00:00

`Mors hemmelighed` er en imponerende dokumentarisk fortælling om sent i livet at opdage, at ens familiehistorie bygger på fortielse

af Bjarne Nielsen
Karin Lützen voksede op i Fredericia hos en dansk far og en fransk mor, der forlod sit land i en ung alder.
Med sit sydlandske udseende, temperament og altid duftende af dyr parfume, var moderen en eksotisk person i provinsmiljøet. Efter hendes død antyder en veninde, at moderens baggrund er en anden end antaget. Det bliver starten på forfatterens jagt på sin hidtil ukendte slægt. En jagt der giver læseren et fantastisk indblik i den jødiske kultur.
I moderens barndomskvarter i Paris afslører samtaler, at familien var en del af en massiv udvandringsbølge fra Østeuropa omkring 1900-tallet. I Paris lod familien sig ikke bare integrere, men assimilere, indtil Anden Verdenskrigs rædsler rykkede nærmere.
En del af familien omkom i Auschwitz` gaskamre, da stort set alle andre familiegrene end moderens og morfaderens fastholdt deres jødiske identitet.
Det er tydeligt, at Karin Lützen er lektor i historie og folklorist, positivt ment, for vi får ikke bare slægtens, men også den jødiske kulturs historie. To parallelle historier, der er knyttet sammen som siamesiske tvillinger.
Det illustreres også af citatet fra en amerikansk forsker, 'Vi har alle to familier, en vi lever med, og en vi lever igennem. Vi ville ønske, at de var samme, men det er de ikke'.

Historien i europæisk sammenhæng
Hurtigt lykkedes det Lützen at få et kæmpenetværk af familien afdækket, hvilket giver hende en ny familiefølelse som sidegevinst.
Bogen har rigtigt gode kapitler om masseudvandringen, om antisemitismen i Rumænien, om Frankrigs integrationspolitik med hurtigt statsborgerskab og assimilation via skole og militær. Noget USA i dag overvejer for at få soldater til deres krige!
Denne politik stoppede først i 1940, da Vichy regeringen ville rense landet for `fremmedelementer`. Resultatet blev, at 76.000 jøder blev deporteret.
Vi bliver præsenteret for hvorledes de nye immigranter overlevede med deres familieværksteder som underleverandører til tøjindustrien og deres strenge patriarkalske kønsroller, ligesom den franske medskyldighed i holocaust bliver afdækket.
Lützen sætter på en overbevisende måde sin families historie ind i en større europæisk sammenhæng, samtidig med hun søger svar på de nære spørgsmål: hvad skete der under krigen, siden moderen ikke ville fortælle om sin baggrund? Hvorfor ville hun virke mere fransk end franskmændene? Kan man pludselig føle sig som jøde, når det jødiske ikke har været ens af ens opvækst?
Som svar på det sidste skriver Lützen: 'Når jeg ikke er opdraget med jødiske traditioner og med en jødisk selvforståelse, kan jeg ikke pludselig `blive` jøde. Det jødiske liv med synagoge, sabbat og kosher mad og alt det andet, som er kernen i et jødisk liv, tiltrækker mig ikke(...) Det er snarere den historiske del af det jødiske, jeg er tiltrukket af'.
Som fremstillet af Lützen er den da også på alle måder interessant!

Fantastisk billede af en fremmed kultur
Karin Lützen finder ikke svaret på moderens assimilationstrang. Hvorfor hun fornægtede sin jødiske baggrund. Skyldtes det sociale ambitioner og selvbedrag eller ønsket om at fortrænge fortiden. Som om fremtiden vægtede mere end fortiden.
Undertegnede syntes det er smukt, at forfatteren ikke føler lyst til at fordømme moderen, men er tilfreds med at få skabt så megen klarhed om sin families historie.
Bogen er en velskrevet, veldisponeret og dramatiseret fremstilling af fakta, hvilket understøttes af masser af fotos, kort og noter, uden dette får afhandlingens træk.
Eneste problem er det hav af navne som optræder i bogen. Det er som at læse Dostojevski og Sjolokov`s 'Stille flyder Don' på en gang. Bogens ofte muntre tone afbøder dog lidt på dette.
Man kan på ingen måde sammenligne med Morten Things bog 'De russiske jøder i København 1882-1943', men samlet giver de et fantastisk billede af en på alle måder fremmed kultur.
En absolut fremragende og klog bog, der greb denne anmelder.

Karin Lützen: Mors hemmelighed. På sporet af en jødisk indvandrerhistorie. 424 sider. 299 kr. Gyldendal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. mar. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur