Kirsten Kjærs mange malerier og tegninger har fundet vej til KUNSTEN Museum for Moderne Kunst i Aalborg, livligt opsat af blomster-kunstneren Tage Andersen
af Gert Poder
Kalkunen puster sig voldsomt op i sit bur på Nordjyllands Kunstmuseum, som nu blot hedder KUNSTEN. Malerisk ser det ud som den står her mellem malerinden Kirsten Kjærs mange portrætter.
- Han har altid et levende dyr med, siger en af museumsvagterne. Han hentyder blomsterkunstneren Tage Andersen. Det er ham, der står for udvalg og opstilling af udstillingen 'En flirt med Kirsten Kjær'.
Der er noget kærligt berusende over det store, lyse rum i det finske ægtepar Aaltos fantastiske bygning, der stod færdig i 1973. Og Kirsten Kjær er ikke nogen dunkel kunstner Tværtimod. Det er rasende kaos, der udfolder sig på den stoute thybos første lærreder og skaffede hende tilnavnet 'Vulkanen'.
Der var i hvert fald ikke meget sindig jyde over Kirsten Kjær. Hun blev født langt ude på landet mellem Vesterhavet og Limfjorden i 1893. I 1918 giftede hun sig med maleren Frode Nielsen.
Kirsten Kjær var på det tidspunkt en følsom og tavs kvinde. Maler blev hun ved et tilfælde som 32-årig. Hun ville være skuespiller, men fik tuberkulose. Hun kom sig, greb penslerne og vidste straks, at her var hun på hjemmebane.
Hun og Frode tog til USA et par år, hvor hun fik sit gennembrud. Samtidig sugede hun til sig af tekniske fif, selvlært som hun jo var.
Hun vendte alene tilbage i 1929. Her var interessen for den temperamentsfulde male stor. Adskillige af datidens kulturelle pinger tog hende under sine beskyttende vinger.
Vrede og ynde
Tage Andersen har med sit udvalg af Kirsten Kjærs billeder valgt at vise både den voldsomt ekspressionistiske frigørelse og en portrætstreg, der forekommer nærmest overmenneskeligt yndefuld og raffineret.
Kirsten Kjær maler sit indre, sine tanker, sine sejre og nederlag. Det ene øjeblik med tunge, brændende mængder af maling der nærmest tynger motivet mod gulvet. Det næste øjeblik med tynde, feminine streger.
Gennem en række portrætter indfanger og udødeliggør hun en lang række af 30`ernes og 40`ernes kulturpersonligheder. I centrum står altid øjnene, der ser sådan lidt skælmsk og måske selvbevidst på maleren - og os.
Men Kirsten Kjær var langt fra en burgøjser-darling. Hun forargedes stadig mere og mere over den sociale ulighed i samfundet. Mødet med den særdeles rabiate radikale redaktør og journalist Anders Olsen er med til at skærpe hendes bevidsthed.
Da han døde i 1938 stod Den Anden Verdenskrig for døren. Kirsten Kjær åbnede straks sit hjem for flygtninge og modstandsfolk. På hendes 50-årsdag stiftede gode venner 'Kirsten Kjærs Venner', der sikrede hende økonomisk.
Efter krigen fulgte en lang række rejser til Polen, Island, Lapland, som også har givet sig udslag i hendes malerkunst. Det er langt fra kulørte postkort, men engagerede og undersøgende skildringer af mennesker, der er så meget anderledes - og dog så ens.
Udenfor kategori
Kirsten Kjær faldt mærkeligt udenfor i dansk kunstliv. Det er svært at sammenligne denne selvlærte, spontane kvinde med nogen anden dansk kunstner.
Hun var en vagabond, der ofte valgte ensomheden bevidst, for så at eksplodere i et sandt arbejdsraseri, når hun havde noget på hjerte. Det trodsede 'de rigtige maleres' opfattelse af kunsten som et arbejde, der skulle udføres hver dag..
Hun var heller ikke en del af tiden. På et tidspunkt hvor mennesket stort set var fortrængt fra lærredet, malede Kirsten Kjær sine kærligt søgende portrætter. Udstillingen viser, at det var en ære at komme under hendes behandling.
Hun rejste stadig, dog nu til eksotiske lande som Liberia, hvor varmen træder ud fra hendes malerier. Samtidig blev hun ved med at engagere sig i sine medmenneskers skæbne.
Kirsten Kjær bevarede sin flamme til det sidste. Hun malede til sin død som 91-årig i 1985 og efterlod sig en stor samling malerier og tegninger.
De kan efter udstillingen i Aalborg alle ses på Kirsten Kjærs Museum i Langvad ved Frøstrup i Nordjylland. Her er også tilbygget en koncertsal til kammermusik.
Tage Andersen. En flirt med Kirsten Kjær, Kunsten - Museum for Moderne Kunst, Aalborg. Sidste dag den 29. marts.
Kirsten Kjærs Museum
Museet åbnede på privat initiativ den 15. Maj 1981 i et gammelt renoveret husmandssted. Kirsten tilbragte sine sidste somre i naboejendommen hos sin 'nevø', Harald Fuglsang, og John Anderson.
Siden museets beskedne start, har det udviklet sig til et arbejdende kunst-center, med kurser, koncerter og kammermusik dage.
Der er gratis adgang, men gavebidrag er meget velkommne.
Der er cafeteria med kaffe, te og kager.
Besøgende kan nyde deres medbragte mad i cafeteriet eller i museets have.
Palmesøndag til 31. oktober: daglig, 10 - 17.
1. november til Palmesøndag: Lørdag og Søndag, 10 - 16. www.kkmuseum.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278