De hænger overalt i byrummet. Kameraerne følger og optager vore bevægelser. Og hvem ved, måske er det, du gør i dag, i orden, men forbudt om 20 år
Det lille rum oplyses af et sæt øjne, der stirrer uroligt fra hver sit lærred. Mellem dem står et lille videokamera. Det ser på folk. Lige nu ser det på dig, men det ved du ikke.
Det er ikke dine øjne på lærredet, og når du ser direkte på dem, forsvinder de. Du kan også bladre i øjnene, som i et spil kort, ved at smugkigge ud gennem fingrene. Lige som dengang du snød som barn, når I legede gemmeleg.
Du kan altså overvåge overvågeren. Lege med, men det her er ingen leg. Det er en realitet. At nogen overvåger alt det, vi gør - følger vor mindste bevægelse. Og gemmer det.
Videoværkstedet Pixel på Frederiksberg har inviteret den dansk-italienske kunstner Mogens Jacobsen til at opstille overvågningsinstallationen 'Gruppen (uden dig)'.
Det lille videokamera er forbundet til en computer, der ved hjælp af biometrisk overvågningsteknologi er i stand til at genkende de besøgendes ansigter. Det anvendte program er en simpel version af den teknologi, der bruges af overvågningsindustrien.
Samfund uden glemsel
Mogens Jacobsen kan ikke lide overvågning. Og slet ikke den slags, der bliver gemt usorteret og måske kan fiskes frem af systemet en gang i fremtiden.
Derfor afviser han også hovedrystende argumentet om, at overvågning er i orden 'hvis man selv har rent mel i posen'.
- Det kan godt være, du ikke har gjort noget forkert her og nu, men det kan være at nogen om 20 år mener det modsatte, siger Mogens Jacobsen til Arbejderen.
Selve tanken om, at man kan drages til ansvar om 20 år for noget, der er harmløst i dag er i sig selv en form for censur.
- Ideen om at jeg bliver overvåget er nok til at begrænse mig, siger Mogens Jacobsen.
Han er alarmeret af en udvikling, der går i retning af at gemme flere og flere oplysninger om borgerne.
- Det er et samfund, der ikke tilgiver på nogen måde, et samfund som bare gemmer alt muligt om alle, siger han.
For ham går grænsen netop ved, om oplysningerne gemmes eller ej.
- Teknologien går i retning af, at det er nemmere at gemme end at forstå, fordi fordi at vurdere noget kræver menneskelig dømmekraft. Det er lettere at gemme hele lortet, griner han.
Grundlovens §71
Der er bud efter Mogens Jacobsen og hans krydsning mellem kunst og teknologi. Foruden Pixel deltager han lige nu på AROS i Århus.
Han er også med i projekt torpedo18 med 'Oplyser'. Det er en lille sender, der kan overføre morsesignaler til infrarøde kameraer. De bruges blandt andet til overvågning.
'Oplyser' er kodet til at sende en bestemt besked - Grundlovens paragraf 71, stk. 1. Den lyder:
'Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.'
Mogens Jacobsen vil i april finde overvågningskameraer foran retsbygninger, politistationer og lignende. Her vil han morse sit budskab til overvågerne.
Det er også muligt at fortælle ham, hvor der ellers hænger overvågningskameraer. Det kan ske på www.mogensjacobsen.dk/art/syvenen.
Gruppen (uden dig) af Mogens Jacobsen, Pixel, H.C. Ørstedsvej 66, Frederiksberg, til 19. april. Torsdag og fredag 15-18, lørdag 14-17. Gratis. www.mogensjacobsen.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278