En gruppe unge har omdannet en tidligere bolsjefabrik i Københavns Nordvestkvarter til et kreativt værested. Det vrimler med ideer og alternative kulturprojekter
Graffiti i alle former og farver tager sig kaotisk og kreativt ud på de faldefærdige bygninger. Det er tirsdag eftermiddag på den nedlagte Bolsjefabrik i Københavns Nordvestkvarter. Det summer af aktivitet og unge mennesker stikker hovedet ud af værkstederne for derpå at fortsætte deres små og store projekter.
- Der er mange, der stopper op herude og tænker, 'hva` søren sker der derinde'. Det ligner sådan lidt et forladt hus. Men hvis man tit kommer forbi, så vil man se, at der render en masse unge mennesker rundt og har gang i alverdens projekter, fortæller Benny Henningsen på 26 år, der var med til at starte det kreative værested for to år siden.
Ejeren af stedet, der kaldes en spekulant af den bedre slags, gav de unge lov til at bruge fabriksbygningerne, der alligevel stod tomme. Siden har Bolsjefabrikken været fast tilholdssted for Benny Henningsen og en helt masse andre unge mennesker.
Stolt viser han et træskilt frem, han selv har malet, med teksten: 'Er du nysgerrig så kig ind', opfordrer det forbigående til at komme indenfor. For Benny Henningsen og de andre brugere af fabrikken er det vigtigt at skabe rum for alle, der har lyst til at komme og være en del af stedet og bruge dets mange muligheder. De mener, det er lykkedes dem at skabe et sted, hvor man frit kan komme med en god idé eller deltage i de allerede eksisterende aktiviteter.
Kulturproduktion
Hvor det en gang for længe siden var bolsjer, man producerede på den nedlagte fabrik, produceres i dag alternativ livsstil og kultur, og der er ingen grænser for, hvad man kan sætte i produktion og få adgang til på fabrikken.
Ud over at bruge et af de i alt fire forskellige værksteder, hvor der smedes cykler om, skabes skulpturer eller males billeder, kan man øve med sit band, vise sin selvproducerede film på det nyindkøbte højt professionelle udstyr, arrangere festivaler og koncerter, eller bare hænge ud i det store fællesrum 'Hangaren'.
Det gamle og nye værktøj som ligger rundt omkring, hvoraf en del er indkøbt med kommunal projektstøtte, genbrugstræet, den megen mørtel, lydanlæg, saunaovnen og ikke mindst alle de kreative og engagerede unge mennesker vidner om, at det ikke er så lidt kultur, der sættes i produktion på fabrikken.
- Hvis man kommer udefra, kan det måske godt se lidt rodet ud. Men vi er fælles om det hele herude, og de fleste af os synes jo nok, det er lidt sjovere at lave kultur end at rydde op bagefter, siger Benny Henningsen.
Alternativ gør-det-selv livsstil
Ifølge Benny Henningsen er der stor selvtilfredshed forbundet med at få lov til at prøve at skabe noget selv og finde ud af, at det slet ikke er så svært, som man troede. Det giver livet indhold, og med den igangværende økonomiske krise forestiller han sig, at det vil blive mere almindeligt at lave ting selv.
Det er for eksempel ikke sikkert, at man vil have råd til at ringe til vvs`eren, når toilettet er i stykker, og så må man jo selv prøve. Faktisk har Bolsjefabrikken haft flere problemer med deres toiletforhold. De fik en mand ud at kigge på det, så hvordan man gjorde, og nu kan de så selv ordne det næste gang.
For øjeblikket skylles ud med opvaskevand, når man har besøgt toilettet, men for fremtiden er det planen at anvende regnvand, som skal samles op i nogle store plastikbeholdere.
Benny Henningsen og alle de andre på fabrikken håber på, at deres alternative projekter og anderledes måder at arbejde og leve på, hvor man for eksempel isolerer vægge med gamle skumgummi madrasser fundet i en container, eller laver mad af noget af alt det, supermarkederne hver eneste dag smider ud, kan inspirere andre i samfundet til at tænke sig bedre om. Han kritiserer masseforbruget og smid-væk-kulturen, hvor supermarkederne ikke kan sælge en appelsin, hvis blot den har fået en lille brun plet.
- Der er så mange fine ting, der kan bruges til noget i det her samfund, som bare ligger og flyder. Det vil vi gerne prøve på at vise, forklarer han.
Derfor forsøger Bolsjefabrikken, ud over at være et kulturprojekt, at skabe rum for alternativ livsstil. Der tænkes på miljøet, når der købes nye ting, og de unge har planer om at sætte gang i flere projekter, hvor bæredygtighed og økologi spiller en vigtig rolle.
Lige nu har man igangsat to anderledes bytteprojekter - et bibliotek og en madordning. Ideen med biblioteket er, at man kan tage en bog med til sin egen hylde derhjemme, hvis man samtidig afleverer en anden, man ikke længere har brug for. Det har til huse i et lille loftsrum, og består af tre-fire reoler med brugte bøger af alle slags.
På nogle store aluminiumshylder, der hver især har et påklistret skilt med en af de syv ugedage, opbevares forskellige madvarer. Benny fortæller, at ideen er, at man kan komme og aflevere noget af alt det, man har 'skraldet' i de store skraldespande bag byens supermarkeder. Samtidig kan man tage noget andet med sig, som man godt kunne tænke sig at putte i dagens ret. Det er for eksempel ret smart, hvis man er på SU, eller ikke har så mange penge, mener Benny Henningsen. Derudover kan man blive inspireret til at spise noget nyt, man ellers ikke ville have givet penge for nede i butikken.
Kultur har indhold
For Benny Henningsen er det vigtigt at lægge vægt på, at Bolsjefabrikken ikke er et sted for lange politiske møder og diskussioner. Her gør man noget uden at snakke for meget, og det hele må gerne være lidt spontant og kaotisk.
- Jeg tror ikke, der er nogen her, der har store forventninger om, at de sådan skal ud og snakke om alle de mange ting, man kan. Så hellere gøre det aktivt, og det ånder det af herude, forklarer han.
Men det faktum, at Bolsjefabrikken ikke danner rammen om politisk mødeaktivitet, betyder ikke at stedet er upolitisk, understreger Benny Henningsen. Politik og kultur hænger sammen.
For eksempel forsøger de unge gennem genbrugskunst at sætte fokus på samfundets overforbrug, mens man bakker op om forskellige klimaaktivisters kulturprojekter.
Samtidig ønsker de at vise, hvor meget man kan producere selv og i fællesskab med andre. Derfor er der heller ingen på Bolsjefabrikken, der får penge for det, de laver. Man får stedet til at fungere på basis af frivillighed, og alle har lige ret til at foreslå nye projekter og bruge faciliteterne.
Et af de mere bemærkelsesværdige projekter er 'Flydende by', som skal sætte fokus på klimaproblemerne. Når man besøger Bolsjefabrikken, kan man ikke undgå at lægge mærke til den ti meter høje og mindst lige så brede skulptur, der står ved indgangen. Skulpturen er bygget i miljøvenligt fibermørtel og er en del af 'Flydende by'.
En gruppe unge har planer om, at sætte en stor flåde i søen fra København til sommer. Flåden vil fungere som en by bestående af omkring hundrede flydende bæredygtige hjem.
Der bygges kun i miljørigtige materialer bestående af fibermørtel og øko-hø samt diverse genbrugsfund. En byggeteknik der kaldes ny og revolutionerende, og som de unge selv har skabt ude på Bolsjefabrikken.
Om ikke så længe forlader 'Flydende by' Bolsjefabrikken for at søge mod større faciliteter i Sydhavnens Teglholm til det kæmpestore byggeri.
Der er brug for Bolsjefabrikken
For at holde styr på de kommunale pengeansøgninger og sørge for, at der ikke er flere, der booker koncertsalen eller et værksted på samme tid, har Bolsjefabrikken nedsat, det de kalder en 'Forstyrrelse' - en åben gruppe på omkring 14 personer. Endnu en markering af, at brugerne ikke er glade for alt for mange regler og stivnede beslutningsgange.
Bolsjefabrikkens fremtid er uvis. Lige nu er ejeren positiv overfor, at de unge bruger stedet, der alligevel stod tomt. Men kommer der pludselig en anden part, der vil have retten til stedet, kan de unge risikere at blive smidt ud.
De har dog foreløbig fået lovning på, at kunne blive i to år. Den usikre fremtid lader dog på ingen måde til at begrænse de unge i deres kunstneriske og alternative udfoldelser.
- Jeg synes, det er lidt positivt, at vi har en uvis fremtid. Det tror jeg får mange til at handle og gøre noget. Selv har jeg det i hvert fald sådan, at når jeg får en eller anden idé til at lave noget, så er jeg nødt til at udføre den med det samme, for tænk hvis vi ikke er her i morgen, forklarer Benny Henningsen.
De unge har ikke tænkt sig at gøre modstand, hvis de bliver smidt ud, selvom de vil være kede af, at skulle forlade stedet. De håber på, at kommunen og københavnerne bliver så glade for deres projekt, at man ikke vil lade det ske.
Benny Henningsen tror heller ikke, at det vil være særlig svært at finde et andet sted at være, hvis det bliver nødvendigt. Byen vrimler med tomme bygninger, og med krise og byggestop forventer han, at der vil der vil komme endnu flere.
Han tror og håber på, at man vil se mange flere steder som Bolsjefabrikken i Danmark de næste år. Bygningerne er der allerede, og når folk finder ud af, hvor nemt, sjovt og billigt det er at lave kunst og andre ting selv, så vil der komme gang i meget mere af den slags, mener han.
Benny Henningsen er overbevist om, at Bolsjefabrikken kan være med til at inspirere andre til den alternative kultur og livsstil. Først og fremmest kan naboerne i lokalområdet, der varmt opfordres til at komme forbi, få rigtig meget ud af stedet.
Går man for eksempel med planer om at bygge sit eget køkkenbord, men har plads til det i den to-værelses, og heller ikke lige ved, hvordan man gør, så tilbyder Bolsjefabrikken både hjælp, plads og værktøj, fortæller Benny Henningsen og fortsætter:
- Selvom Fru Hansen derovre måske ikke kan eller har lyst til at svinge en sav, så kan nogen jo hjælpe hende, mens hun for eksempel laver mad til dem, der hjælper.
Det er en god og meget menneskelig indgangsvinkel til tingene, som kan bruges til rigtig meget i vores samfund, mener han.
Der er nok at give sig i kast med på Bolsjefabrikken, som har en del på programmet den kommende tid. Ud over at de unge håber på, at der vil komme godt gang i deres nye biograf, afholdes en lydfestival under overskriften 'Lyd er lyd' i slutningen af denne uge fra den 23. til 26. april. Her vil alle former for lyd og ikke-lyd være i centrum. Entre vil højest være 50 kroner. Her er alle velkommen. Men man kan også bare kigge forbi en tilfældig dag.
Læs mere på www.bolsjefabrikken.com eller kig forbi Glentevej 8 i Københavns Nordvestkvarter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278