24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fri-stedet - En klub der rykker

Fri-stedet - En klub der rykker

Onsdag, 22. april, 2009, 00:00:00

Klubben Fri-stedet i Aalborg besøgte i sidste uge København for at videregive deres bud på hvordan bandeuro bedst kan forebygges

'Enhver ung har ret til et verdensmesterskab.'
Det mener Jens Larsen, der igennem 37 år har været leder for klubben Fri-stedet i Aalborg.
I sidste uge gæstede han København sammen med en række andre ansatte fra Fri-Stedet. De var inviteret af Landsforeningen for Socialpædagoger, LFS, som ønskede at få udbredt Fri-stedets erfaringer med forebyggende arbejde i en tid med bandekrig i København.
- Jeg er bekymret over den tendens, der er til at fokusere på mere politi, hårdere straffe, mere overvågning og lavere kriminel lavalder. Det er ikke en løsning, som er langtidsholdbar, siger Tina Malene Hansen, fællestillidsmand for de kommunale fritidshjem og klubber i København, til Arbejderen.

Ikke mere politi
Hun har været med til at få folkene fra Fri-stedet til hovedstaden. Initiativet blev taget efter, at justitsminister Brian Mikkelsen havde udtalt sig begejstret om Aalborgs erfaringer med at bekæmpe vold. Her henviste han blandt andet til mere politi på gaderne og overvågningskameraerne i Jomfru Ane Gade.
Tina Malene Hansen mener, at regeringen i stedet burde kigge på de erfaringer, som blandt andet Fri-stedet har gjort sig i arbejdet med at inddrage socialt belastede unge og unge med indvandrerbaggrund i meningsfyldte aktiviteter i klubben og dermed arbejde på at holde dem ude af kriminalitet og vold.
- Der skal satses på det lange seje træk, som gør, at unge finder meningsfyldte aktiviteter i deres fritid, erklærer hun.
Fri-stedet har 350 medlemmer, der er mellem ti og atten år. Ikke mindre end 21 forskellige nationaliteter er repræsenteret i medlemsskaren. Medlemmerne er fordelt i en fritidsklub, en ungdomsklub og en spcialgruppe. Sidste år modtog institutionen Børnesagsprisen som en anerkendelse for sit arbejde.

Det der virker skal vokse
Sidste uges møde mellem folkene fra Fri-Stedet, en lang række ansatte og ledere fra københavnske klubber og enkelte politikere blev en stor succes.
- Det var meget inspirerende. Det, som Fri-stedet er rigtig gode til, er, at se på muligheder, i stedet for begrænsninger. At se på det positive i stedet for at fokusere på problemerne. De er gode til, at få det der virker til at vokse, understreger Tina Malene Hansen.
Hun lægger stor vægt på det menneskesyn, som hersker i Fri-Stedet, hvor man møder hver enkelt barn og ung, hvor vedkommende er, lytter til drømme og ønsker og giver mulighed for at arbejde på at føre drømmene ud i livet.
- Det kan for eksempel være et nyt medlem, som drømmer om at rejse til Thailand. Vedkommende får mulighed for sammen med andre at diskutere sin ide og arbejde med måske at gøre den mulig, blandt andet ved at samle penge ind. Nogle gange er drømmene utopi, men de afvises ikke bare uden videre. Det handler meget om at støtte udviklingen af et forpligtende fælleskab, understreger Tina Malene Hansen.
På sin hjemmeside præsenterer klubben sig selv på følgende måde:
'Fri-Stedet er klubben hvor næsten alt er muligt. Et moderne 'Slaraffenland', hvor solen først går ned klokken 22, og hvor du selv kan være med til at bestemme farten.'

Væld af aktiviteter
Der er mulighed for at deltage i et væld af forskellige aktiviteter i Fri-stedet. Musik og dans er noget, som klubben gør rigtig meget ud af, blandt andet er den med til at arrangere store musikfestivals. Derudover er der sport, diskotek, ridning, svømning, computere, rollespil, café, teater, rejser til ind- og udland og meget andet.
- Fri-stedet arbejder meget med at opbygge fællesskabsfølelsen og traditioner og gøre de unge stolte af klubben. Jens Larsen lægger stor vægt på, at det handler om det lange seje træk, det nytter ikke noget bare lige at sætte nogle små projekter i gang, når problemerne viser sig, forklarer Tina Malene Hansen.
Et af de konkrete resultater af Fri-stedets arbejde er, at antallet af anbringelser af børn og unge i området er raslet ned i området. En forudsætning for de gode resultater er, at politikerne har erkendt, at der ikke skal skæres ned på klubberne, det er nødvendigt at prioritere området.
- Det slog os fra København, at Aalborg Kommune i højere grad end København tager klubarbejdet alvorligt og anerkender den indsats, der gøres. De oplever for eksempel, at politikerne henvender sig til klubben, og bede dem komme ud til diverse arrangementer. Klubben fungerer meget som en del af lokalområdet, understreger den københavnske fællestillidsrepræsentant.

Forældre og politi
Fri-stedet gør meget ud af kontakten til forældrene, som inddrages, når der er fester og lignende. Samarbejdet med det lokale politi fungerer også godt i dag, selvom det har taget mange år at nå dertil.
- For selvfølgelig er der også problemer med nogle af medlemmerne i Fri-stedet, siger Tina Malene Hansen som forklaring på nødvendigheden af samarbejdet med politiet.
- Men det afgørende er det menneskesyn, som eksisterer i Fri-Stedet. Det er det vi skal holde fast i i en tid, hvor vi presses af markedsgørelse og nedskæringer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. apr. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur