I foråret 2008 lod Syddansk Universitet et lille hold historie-studerende udforme en udstilling om ¤¤Jødehad i danske medier¤¤. Det er der blevet en bog ud af
af Gert Poder
Det er en del af den danske selvforståelse, at vi aldrig har dyrket det rene jødehad - antisemitismen. Derfor vakte det opmærksomhed, da udstillingen 'Jødehad i danske medier' fra oktober 2008 til marts i år modbeviste tolerancen.
Den viste en række eksempler på, hvordan danske medier i ord og billeder har fornærmet og groft nedvurderet danske jøder. Langt de fleste eksempler er fra 1800-tallet og tiden op til nazisternes besættelse.
I oktober 1943 stod jævne danskere imidlertid sammen om en redningsaktion, der er gået over i historien. Og siden har jødehad glimret ved sit fravær fra de store medier.
Luthers jødehad
Fra kalkmalerierne til internettet præges jødehadet af de samme stereotyper uden hold i virkeligheden. Jøder er grådige, snu, falske, hader Kristus og pisser på kirken.
Således beskrev den kristne reformator Martin Luther jøderne i bogen 'Jøderne og deres løgne' fra 1543. Hans frådende opråb til forfølgelse og fordrivelse af jøderne fik dog kun ringe betydning uden for kristne teologiske kredse.
Den blev først oversat til dansk i 1938 af en nazist. Forlaget Tidehverv - det er dem med Søren Krarup og Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti - har senest udgivet skriftet i 1999 som del af antologien 'Mod tyrken og jøden'.
'Jødehad i danske medier' dokumenterer, at danskerne før i tiden hverken var værre eller bedre end så mange andre nationer til at fordømme eller ringeagte jøder. Det 19. århundredes raceteorier gav god grobund for disse satiriske stereotyper.
Krystalnatten
Kulminationen kom, da Jyllands-Posten i 1933, lige efter Krystalnatten, forsvarede nazisternes udåd. En leder samme uge støttede en løsning på 'jødespørgsmålet', der gik ud på at 'anvise dem et sted, hvor de må være'.
Et særligt kapitel i bogen undersøger, om den moderne venstrefløj sætter lighedstegn mellem antizionisme og antisemitisme. Svaret er nej. Satiren er entydigt rettet mod staten Israels undertrykkelse af den palæstinensiske befolkning.
Bogens pointe er, at konspirationsteorier trives bedst i ekstremististiske miljøer. De kan bruge dem som bekvemme forklaringer på, hvorfor resten af samfundet er helt gal på den.
Den konkluderer, at jødehad i medierne såvel som i befolkningen udgør 'en uskøn, skammelig del af den danske kulturarv.' Og den slutter med følgende opfordring til at være på vagt.
'Den kan dukke op igen i en ændret verdenssituation, og dens greb og udgrænsningsmekanismer kan genbruges overfor nye samfundsminoriteter og bliver det.'.
Jødehad i danske medier. Af Therkel Stræde, redaktion Flemming Steen Nielsen og Therkel Stræde. 63 sider, illustreret, 79 kroner. Syddansk Universitetsforlag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278