29 Nov 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Genudgivelse af Sebastians Brechtsange

Genudgivelse af Sebastians Brechtsange

Lørdag, 02. maj, 2009, 00:00:00

¤¤Tiderne skifter¤¤ hedder en LP med tekster af Bertolt Brecht og melodier af Sebastian. I dag udkommer den gamle plade på cd, genudgivet af Exlibris. Et dejligt genhør

af Birthe Sørensen
Da sangeren Sebastian alias Knud Christensen for 30 år siden, i marts 1979, udgav en LP med fortolkninger af Bertolt Brechts tekster, under titlen 'Tiderne skifter' vakte det en del opsigt.
'Surabaya Johnny', 'Sørøver Jenny' og de andre kendte Brecht tekster blev udsat for nogle af den danske rockscenes bedste navne. Alex Riel, Palle Mikkelborg, Kenneth Knudsen, Bo Stief og Nils Henriksen, mens Lis Sørensen, Anne Linnet og Steffen Dam sang kor.
Nu udkommer den gamle plade på ny på cd, genudgivet af Exlibris. Samtidig udsendes en extra cd med Sebastians egne oprindelige demo-indspilninger.

Kun på dansk
Ideen om at få Sebastian til at lave nye melodier til Bertolt Brecht kom fra Peter Abrahamsen, som derefter måtte udfolde ihærdige anstrengelser for at få lov til at bruge teksterne.
Rettighederne havde Brechts datter Barbara Brecht-Schall, som boede i Øst-Berlin. Selv om hun bød Abrahamsen på kaffe, da han besøgte hende, var hendes udgangspunkt, at ingen fik tilladelse til at lave noget om. Musikken var allerede skrevet af Kurt Weill, Hanns Eisler og Poul Dessau.
Det lykkedes dog alligevel efter at hun havde hørt Sebastians prøvebånd. Barbara Brecht-Schall bekræftede skriftligt aftalen således: 'Da Deres Herr Sebastian tilsyneladende mener, han er en bedre komponist end Eisler, Dessau og Weill, tillader vi, at han bruger sine egne kompositioner til Brechts digte, men kun på denne ene plade og kun på dette sprog, dansk...'

Stor udbredelse
Om Sebastian er bedre end Eisler, Dessau og Weill er smag og behag. Hver for sig giver melodierne Brechts tekster liv.
Sikkert er det i hvert fald, at Sebastians mere moderne melodier har været med til at give Brechts tekster en større udbredelse - og det fortjener de. 'Tiderne skifter' blev Sebastians næstbedst solgte plade i 70`erne.
Personligt holder jeg meget af den gamle plade, som dog har været pakket væk i adskillige år, da pladespilleren er røget ud. Det var derfor et dejligt genhør med en gammel klassiker, hvis iørefaldende og varierede melodier stadig holder. Og min 19-årige søn spidsede straks ører, da cd`en blev spillet, og erklærede, at det lød godt.
Desværre er der ikke teksthefte med cd`en, som der var med pladen. Det mangler.
I stedet er der i booklet`en en fortælling af Torben Bille om tilblivelsen af 'Tiderne Skifter'. Her kan man også læse om modtagelsen af pladen. Ungkommunisternes blad Fremad skrev således: 'Det er klassebevidst musik så stærkt som nogensinde før fra den kant. Sebastian vokser!'

Sebastian: Tiderne Skifter. Tekster af Bertolt Brecht. Special 2 CD edition med originaldemoerne udgives som digipac. Exlibris EXLCD30160
www.sebastian.info

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. maj. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur