23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvem var med i modstandsbevægelsen?

Hvem var med i modstandsbevægelsen?

Tirsdag, 05. maj, 2009, 00:00:00

Den 4. maj blev en ny database tilgængelig fra Nationalmuseets hjemmeside

Hvem var de danskere, der deltog aktivt i frihedskampen i Danmark under Anden Verdenskrig? Var bedstefar med? Og hvem var egentlig medlem af Holger Danske?
Den 4. maj, på årsdagen for Danmarks befrielse i 1945, lancerer Frihedsmuseet første del af en online-database over medlemmer af modstandsbevægelsen under besættelsen.
Databasen rummer allerede nu mere end 30.000, men når optællingen er slut, vil basen komme til at rumme navne på mere end 70.000 mennesker og dermed blive det tætteste, man kan komme på en fuldstændig fortegnelse over modstandsbevægelsen.
Modstandsdatabasen trækker på oplysninger fra litteratur om besættelsestiden samt mandskabslister fra befrielsesdagene.
Databasen giver dermed en ny indgangsvinkel til besættelsestidens historie og bliver et vigtigt redskab for alle, der vil undersøge familiens historie, se modstandsbevægelsens sammensætning i lokalområdet, finde informationer om Flammen og Citronen eller se, hvem der var medlemmer af Holger Danske.
I sin foreløbige form rummer basen henvisninger til modstandsfolk fra hele landet omtalt i litteraturen samt til mandskabslisterne fra Jylland og Bornholm.
I forbindelse med åbningen af databasen bliver der sat ansigt på et enkelt af de navne, som er registreret i den. Den unge modstandsmand Thorkild Lund-Jensen, der var tilknyttet Korps Ågesen, kom ikke til at opleve befrielsen. Han blev dræbt af en tysk kugle på Østerbrogade i København natten til den 4. maj 1945.
Thorkild studerede ved Polyteknisk Læreanstalt, og helt tilbage fra september 1939 havde han sendt et ugentligt brev til sine forældre i Århus og fortalt, hvad han oplevede og tænkte.
Gennem brevene får vi et indblik i, hvordan en ung mand forvandles fra tilskuer til aktiv deltager, samtidig med, at vi følger Thorkild i hans glæder og sorger gennem den proces for løsrivelse fra hjemmet, som alle, der selv engang har været unge - eller endnu er det - vil kunne nikke genkendende til.
Brevene udgives senere i maj måned af Museum Tusculanums Forlag under titlen Studenterliv under besættelsen.

www.natmus.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. maj. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur