Personlige problemer gjorde Steen Viggo Jensen hjemløs. Naturen blev hans hjem og Vorherre hans grønthandler. Hans artikler fra de hjemløses magasin ¤¤Hus Forbi¤¤ er nu udkommet som bog
af Gert Poder
Som lille knægt kravlede Steen Viggo Jensen sammen med sin jævnaldrende fætter rundt i et arbejderkvarter i Odense. Her fandt de edderkopper, ørentvister og andre spændende væsener.
Det blev starten på en grænseløs kærlighed til naturen. Fra barnsben blev naturen hans legeplads, hvor han foldede sig ud.
Senere i livet fik han følgeskab på sine vandringer af en lattermild, ældre herre i hvide gevandter og med et lang hvidt skæg, som han smider over skulderen. Det er Vorherre.
Da ægteskabet røg på gulvet, blev naturen i et par år hans hjem og spisekammer. Her hentede han sine grøntsager, krydderurter, tobak, te, kaffe og medicin.
Bagefter blev han bybums og gik til bunds. På et tidspunkt fik han kontakt til hjemløseavisen Hus Forbi.
Det blev til klummen 'Vorherres køkkenhave'. Her har han de sidste seks år hver måned skrevet om sine naturvandringer.
Den mageløse natur
Det er der nu kommet en bog ud af. I 'Vorherres køkkenhave' øser Steen Viggo Jensen ud af en ægte kærlighed til naturen og en omfangsrig viden om dens vækster.
I bogen smelter lyriske naturbeskrivelser sammen med muntre møder i naturen, hvor Vorherre både ydmygt og underholdende priser sit skaberværk.
Desuden rummer bogen et genialt leksikon over den danske fauna og et vred af opskrifter, som ikke nøjes med at drøje på husholdningsbudget. Hver plante og opskrift er samtidig en invitation til eventyrlige vandringer året rundt i den rige, danske natur.
Tag nu bare årets femte måned, maj.
'Maj er afrundingen på et sælsomt forår, hvor alt synes at være startet for tidligt og dog for os utålmodige mennesker for sent.'
Træerne er lige sprunget ud, og de unge blade venter med deres kraft på at blive tørret til te, eller tappet for saft til både stærke og svage drikke.
Kom maj du søde milde
I maj er naturen leveringsdygtig i nyttige planter som kvan. Denne vikingeurt passer perfekt til rabarberen, fordi den nedbryder oxalsyre.
Senere i maj blomstrer mjødurten, og den kan bruges til at forhøje nydelsen ved både sild og papvin:
Kryddereddike:
Høst mjødurtens blomsterstande og lad dem trække i eddike. Det giver en vidunderlige kryddereddike, som enhver sild ville være stolt over at være marineret i.
Bourgogne:
Vikingerne brugte mjødurten, som navnet siger, til at lave mjød af. Men den kan bruges til andet end det. Tør blomsterstandene, knus dem og drys dem ud på overfladen af en skål med billig rødvin. Lad den stå i køleskabet et døgns tid, og papvinen har forvandlet sig til den fineste bourgogne.
Såvel Steen Viggo Jensen som Vorherre er behagelige bekendtskaber for enhver med hang til læsning om årets gang i naturen. Faktisk overskygges bogen kun af én eneste ting.
Det er at gøre det selv.
Steen Viggo Jensen: Vorherres køkkenhave.
Forlaget Revling. Købes på
www.kokkenhaven.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278