20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brune dværge, ormehuller, pulsarer og panspermi

Brune dværge, ormehuller, pulsarer og panspermi

Lørdag, 20. juni, 2009, 00:00:00

¤¤Ethvert tænkende menneske bør have en vis interesse i at kende sine kosmiske rødder¤¤ mener Thomas M. Tauris, som har skrevet en spændende astronomisk grundbog

af Mauri Johansson
Brune dværge, ormehuller, pulsarer og panspermi. Ja, velbekomme! Dette er et lille udsnit af de talrige fantasifulde ord, som læseren møder i en moderne astronomisk grundbog.
Astrofysikeren Thomas M. Tauris har på Akademisk Forlag lige udgivet en sværvægter af en bog i lommeformat, men i et sprog hvor alle kan være med.
I takt med den tiltagende borgerlige fordummelsespolitik har de fleste af de tilbageværende aviser skippet deres videnskabsmedarbejdere, så der er langt mellem omtale af seriøs forskning, selv fra Danmark.
Netop området astronomi, læren om universets udvikling, opbygning og virkemåder, har lange traditioner i Danmark og 'ethvert tænkende menneske bør have en vis interesse i at kende sine kosmiske rødder', som forfatteren skriver. Nu er muligheden der.

Kompasset rundt
Bogen kommer hele kompasset rundt med astronomiens historie, den dagsaktuelle forskning og spændende bud på universet - og derved vores, eller rettere, vores efterfølgeres fremtidige eksistensforhold.
Sprogstilen er klar og de vanskelige begreber og tal forklares, til dels i slutnoterne for de viderekomne.
Humor er en kunst denne ellers matematisk-fysisk orienterede skribent også behersker, så man får sig mange gode grin undervejs i et ellers teoretisk stof. Han konstaterer, at astronomer ikke skeler ret meget til politik og bekræfter dette med usædvanlig mange positive omtaler fra selveste Sovjetunionen.
Bogen suppleres af en af forfatteren designet hjemmeside: www.HvadErAstronomi.dk som absolut må ledsage læsning af bogen, men også kan inspirere seeren til at købe den - der er mængder af stof i den til uddybning af de flotte billeder.

Astronomiske afstande
Forfatteren klager, som så mange andre forskere, over de urimelige administrative byrder de udsættes for på universiteterne i dagens kontrolsamfund, i stedet for at sysle med det de har forstand på.
Penge mener han heller ikke der er nok af, selv om der nok må være flere skjulte kilder i mørkelagte militærbudgetter og andre skjulte poser.
Ser man på de kæmpemæssige teleskoper verden over, den kilometerlange underjordiske partikelaccelerator i Schweiz/ Frankrig, de to gange fire kilometer lange 'arme' på gravitationsbølgeobservatoriet på jorden i staten Washington og de talrige overjordiske satellitprojekter, må der nu alligevel være en del at gøre godt med, selv om en del af midlerne måske bedre kunne bruges til en verden i sult og nød.
De 'astronomiske afstande' tager pusten af en - derfor frarådes vi også at indlede stjernekrige, da vores isenkram, selv til de nærmeste nabostjerner, vil være stærkt forældet, næsten lige meget hvad den ukendte 'modstander' kan byde på af overraskelser.

Intelligent liv - hvor længe?
Her er ikke stedet at afsløre hvad alle de i toppen nævnte begreber dækker.
Måske dog begrebet 'panspermi' skal have et ord med på vejen: det dækker over det forhold, at der i mange sammenhænge i verdensrummet eller nedslag derfra er påvist forudsætninger for organisk liv eller ligefremt primitivt liv, som kunne være landet på jorden og medvirket til udviklingen af de livsformer vi kender i dag. Emnet er fortsat stærkt omdiskuteret mellem astronomer og biologer.
Uafklarede emner er 'mørkt stof' og 'mørk energi', som der er meget af i verdensrummet (96 procent), men som ingen ved hvad er.
Om vores egen sol får vi det opmuntrende at vide, at der er cirka seks milliarder år at løbe på endnu, før den lukker og slukker. Om menneskets rolle eller intelligent liv i universet skriver Tauris:
'Det kan siges med sikkerhed, at der ikke findes intelligent liv i Solsystemet (med undtagelse af planeten Jorden hvor der indimellem ses periodiske tegn på intelligent aktivitet)'.
Han kommer også med den tilkendegivelse, at han tvivler på at civilisationen overlever mere end nogle få århundreder, men at Jorden som planet vil overleve længe, bare med andre livsformer. Al snak om at flytte til andre planeter er ammestuehistorier der også i fremtidig er henvist til science fiction, grundet de store afstande.
Så der er smæk for skillingen i denne lille bog, der varmt kan anbefales gamle som unge!

Thomas M. Tauris: Hvad er astronomi. 232 sider. 199 kr. Akademisk Forlag. Se også www.HvadErAstronomi.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jun. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur