¤¤I dør ud med tiden¤¤ lød dommen over Ernst Busch-koret fra Berlin, da DDR blev opløst. 20 år senere er koret mere levende end nogensinde. Fornylig sang koret i København for fred og frihed
Østtysklands - eller DDR`s - opløsning i 1989 betød enden for mange kulturelle institutioner, som var støttet af enten staten eller det socialistiske enhedsparti, SED.
Men det går ikke altid som præsten prædiker. Det kan de tale med om i det berlinske Ernst Busch-kor. Det har siden 1973 sunget traditionelle arbejder-, freds- og solidaritetssange.
Koret har trodset alle sorte varsler efter DDR`s opløsning, og har i stedet forvandlet sig fra at være et kor for partiveteraner til en levende bevarer og fortolker af den tyske socialismes sangskat.
- Folk sagde dengang, at vi ville dø ud med alderen, men vi får stadig flere aktive medlemmer. Vi er nu 78 sangere, og normalt deltager der 40-50 ved koncerterne, forklarer korets dirigent Kurt Hartke.
En kostbar sangskat
Den 5. september besøgte koret København for at synge ved et arrangement til minde om den spanske borgerkrig.
Bag arrangementet stod Laboratorium for Politiske Viser, og berliner-koret mødte talstærkt op, trods en gennemsnitsalder for medlemmerne på 71 år.
- Det kan godt være lidt hårdt, for vi har folk på 84 år, så det koster nogle kræfter. Men hvis vi kan give noget videre, er det naturligvis en glæde, smiler Kurt Hartke.
Ernst Busch-koret, som har dybe rødder i den nu forhenværende arbejder- og bondestat, er nu en forening.
Uschi Josephs er formand for foreningen, og den lille muntre kvinde er stolt over, hvad koret repræsenterer.
- Vort kor kan med sin sangskat være med til at styrke det internationale arbejde og til at indgyde andre mod, siger Uschi.
Ernst Busch-koret er sig bevidst om, at det har ansvaret for en sangskat, som risikerer at forsvinde.
En sangskat som ingen kunne forestille sig ville blive truet, da koret blev stiftet i 1973. Dengang afholdt DDR hvert år en festival for politiske sange i Berlin for hovedsageligt unge kunstnere.
Nogen foreslog det år, at man også lavede et veterankor, og sådan blev det. Den 18. april 1973 var 'De berlinske Partiveteraners Kor' en realitet.
Tre måneder senere optrådte dets 50 medlemmer for første gang som led i forberedelsen til den 10. Verdens Ungdoms- og Studenter Festival i Berlin.
Inspirationskilde
En af korets inspirationskilder var den legendariske sanger og skuespiller Ernst Busch, som både før og efter Anden Verdenskrig var den førende eksponent for den tyske politiske sang.
Ud over sine talløse optrædender havde han siden 1946 på sit lille pladeselskab gjort en enorm indsats for at bevare den tyske arbejderklasses sange.
Da Ernst Busch døde i 1980, sang koret ved hans begravelse i dyb respekt for hans indsats. Derfor var det naturligt for koret at søge enken om at bære hans navn.
Det ønske gik i opfyldelse på korets ti års fødselsdag i 1983. Siden har koret gjort en stor indsats for at være sig sit ansvar bevidst.
- Jeg har været med i koret i ti år, og dengang bad mange af de gamle medlemmer os om at klare det her, når de ikke var der længere, fortæller Uschi.
Ernst Busch-koret giver årligt 20-25 koncerter årligt, for det meste på sociale institutioner. Siden 1995 har koret hvert år fejret Ernst Busch` fødselsdag den 22. januar med en dobbeltkoncert.
- Disse koncerter er altid udsolgte. Her kommer folk og oplever sang og musik, de ikke har hørt i 15 år. Det er en god oplevelse, slutter Uschi Josephs.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278