¤¤I tyrannernes skygge¤¤ handler ikke kun om menneskelighed, men også om hvorfor det er nødvendigt at kæmpe for menneskeligheden
af George Christensen>
Gode romaner handler om mennesker, som man kan identificere sig med, også selv om romanens handling ligger langt fra ens egen tid og rum. En sådan roman er 'I tyrannernes skygge' af Ali Hansen.
Bogen er på en og samme vis en slægtsroman, en selvbiografi og et politisk dokument om en ikke så fjern tid. Handlingen er henlagt til Iran og tager sin begyndelse i 1945, mens shah Reza stadig sad som diktator i landet.
Her bor Hussein og Mina i en lille by. Livet er hårdt med sult og fattigdom, men også med sammenhold og solidaritet. I den lille by leves livet på fatalistisk vis. Nogle er rige, andre fattige, nogle fødes og andre dør. Det kan nu engang ikke være anderledes. Eller kan det?
De fleste personer i bogens første afsnit affinder sig med deres skæbne og lægger den i hænderne på religionen eller alkoholen, men alle overlever stædigt. Da bogens hovedperson Arash fødes, begynder man at ane, at tiderne er ved at skifte.
Arash overrasker alle med sin intelligens, og får derfor lov at til gå i gymnasiet. Det fjerner ham en smule fra det hjemlige miljø, men giver ham til gengæld større forudsætninger for at forstå, hvad der egentlig er galt i landet.
I storbyen Teheran bliver Arash involveret i antishahaktiviteter, og her nåes bogens klimaks. Mange kræfter står sammen om at vælte shahen, både religiøse og politiske, men som bekendt var det de religiøse, som vandt.
Arash er en ivrig modstander af shahen og glædes, da denne tyran forsvinder, men opdager så til sin gru, at nye tyranner tager over. Arash støtter nemlig partiet Tudeh - Irans Kommunistiske Parti - og mærker hurtigt, at de nye tyranner - præsterne omkring Ayatollah Khomeini - med samme vold og undertrykkelse som under shahen, skaber deres religiøse diktatur. Konsekvensen bliver naturligvis, at Arash til sidst må flygte ud af landet.
'I tyrannernes skygge' er en selvbiografisk historie, som Ali Hansen fortæller med stor viden. Ikke kun om sin barndoms og ungdoms Iran, men også med stor indsigt i mennesker og deres relationer.
Ali Hansen er en af de forfattere, der formår at hæve sin personskildringer op til noget universelt, så man umiddelbart kan identificere sig med hans drukkenbolte, hans forelskede, hans udslidte og ikke mindst hans revolutionære personer. Sådan som de kendes fra Iran, Jamaica, Borneo, Uganda - ja over hele jorden, selv i Danmark.
Heldigvis stopper Ali Hansen ikke her. Bogens budskab handler ikke kun om menneskelighed, men også om hvorfor det er nødvendigt at kæmpe for menneskeligheden.
Derfor burde 'I tyrannernes skygge' være pligtlæsning for Dansk Folkepartis medlemmer. Vi andre kan læse romanen som et stykke vigtigt nutidshistorie serveret på et sølvfad og samtidig blive vældig godt underholdt.
Tak for det hele Ali.
Ali Hansen: I tyrannernes skygge. 414 sider. 288 kroner. Forlag1.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278