25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finanskrisen og nedsmeltningen - Soros vender tilbage

Finanskrisen og nedsmeltningen - Soros vender tilbage

Onsdag, 06. januar, 2010, 00:00:00

I Soros nye bog ¤¤Finanskrisen og nedsmeltningen¤¤ er der flere detaljer om de endeløse skattemilliarder, der blev pumpet i bankerne i årene fra 2007 til begyndelsen af 2009

af Mauri Johansson
George Soros skuer i sin nye bog, 'Finanskrisen og nedsmeltningen', helt tilbage til 1980, hvor han anfører Thatcher og Reagan som de største syndebukke og årsager til globaliseringen og superboblen.
Den interesserede læser kan se min omtale af George Soros foregående bog i Arbejderen i 2008, idet jeg så kan spare spalteplads her.
Soros er altså godt et år ældre i dag, men måske ikke så meget klogere.
Den nye bog gentager en hel del af det, der også var med sidste år, men nyt stof er der også. Der er flere detaljer om de endeløse skattemilliarder, der blev pumpet i banker med videre i årene fra 2007 til begyndelsen af 2009.
Der er flere detaljer om de 'lokkelån' (subprime) der blev givet til de økonomisk svagere stillede, hvilket udløste boligboblen, der fortsat hærger i mange lande. Soros forsøger igen at sælge sin kæledægge, teorien om refleksivitet, men uden at gøre det mere klart hvad vi under fortsat kapitalisme skal gøre for at undgå de næste mega-bobler. Vi mennesker er jo fejlbarlige, siger han.
Soros forventer flere af dem og det inden så længe. Han tror stadig ikke på markedsfundamentalisterne og stabile markeder. De regulerende myndigheder får fortjent nogle drag over nakken.
Soros kan ikke lide Kina men noget bedre Indien, selv om han må vedgå at Indiens infrastruktur halter langt bagefter Kinas. Det er jo interessant, da Maos revolution i Kina ikke har mere end 60 år på bagen i en ludfattig, kolonial befolkning, mens kapitalismen har haft århundreder til at sikre det indiske samfund en infrastruktur, men hvor hoveddelen af folket fortsat lever på nådsensbrød.
En sjov detalje er Soros forkærlighed for det danske realkreditsystem, der har virket fint siden den store brand i København i 1795 og som han har forsøgt at udbrede, måske ikke vidende om at det er blevet smadret her i landet, eventuelt med godt hjælp fra EU & Co?
I USA kunne det ikke etableres grundet markedets demoraliserede tilstand, siger han. Der må reformer til i det internationale finanssystem, en rekapitalisering af banksystemet og en innovativ energipolitik.
Soros slutter med en bøn: med alle de fejl og mangler han påviser ved markedskapitalismen, mener han alligevel, at han kan medvirke i en livlig debat om at løse de store problemer uden at forsage kapitalismen. En sand optimist for sin alder (nær de 80 år!). Men en letlæst bog har han lavet om et speget område.

George Soros: Finanskrisen og nedsmeltningen. 248 sider. 269 kroner. Hovedland.


George Soros
Den ungarskfødte jøde George Soros (født 1930) er unægtelig en sammensat personlighed.
Han bor i dag i USA og hører til blandt de 100 rigeste mænd i verden. Han kalder sig selv, ligesom Bill Gates, 'velgører' (filantrop) - nok en usædvanlig betegnelse for Soros, der har tjent penge på våbenindustri og dramatiske børsspekulationer. Derudover har han støttet en stribe østeuropæiske og postsovjetiske statskup i form af 'farverevolutioner' i blandt andet Georgien, hvilket har medført død og ødelæggelse for millioner af mennesker.
Men han har også ført en kamp på 'liv og død' mod George W. Bush og Irakkrigen og postet masser af dollars i kampagnestøtte til Bushmodstandere.
Mest kendt blev George Soros formentlig gennem valutaspekulationen i 1992 hvor han 'sprængte' Bank of England og tjente milliarder af dollars på at spekulere mod pundet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur