25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra munk til partisan

Fra munk til partisan

Lørdag, 16. januar, 2010, 00:00:00

Under det meste af Anden Verdenskrig levede og kæmpede danskeren Arndt Paul Lauritzen i Italien, hvor han i 1944-45 ledede en katolsk antifascistisk partisangruppe

af Bjarne Nielsen
'Den danske partisan' er en nybearbejdet udgave af førsteudgaven fra 2005. Det er en biografi om den danske benediktinermunk, katolske præst og officer, Arndt Paul Lauritzen, der er født i København i 1915 og dør i Parma i 1978.
Under det meste af Anden Verdenskrig levede og kæmpede han i Italien, hvor han i 1944-45 ledede en katolsk antifascistisk partisangruppe.
Hans partisaner var de første, der marcherede ind i Parma ved dens befrielse april 1945. Han huskes som befrier og en gade i byen, Via Paolo il Danese, er opkaldt efter ham.
Fra 1933 til 1939 opholdt Lauritzen sig i et benediktinerkloster i Luxemburg, hvis abbed var fransk spion. Lauritzen hjalp abbeden med at smugle flygtninge ud af Nazityskland. I forbindelse med dette kom han i tæt kontakt med antinazister i og uden for Tyskland.
Da Tyskland besatte Danmark i 1940 var Lauritzen sekondløjtnant ved 11. bataljon i Roskilde og blandt de 200 officerer, der drog til Helsingborg i Sverige, med henblik på at hjælpe svenskerne mod en eventuel invasion. Denne 'Sverigeskommando' blev indkvarteret ved flyvestationen Ljungbyhed og indgik senere i det sydsvenske invasionsberedskab.

Danmark til Parma
I maj 1940 forsøgte Lauritzen og nogle kollegaer at rejse til Norge for at deltage i deres aktive forsvar mod nazisterne, men blev afvist ved grænsen mellem Sverige og Finland. Lauritzen har påstået, at han deltog i Finlandskrigen, men det afviser Harders bog.
Efter forgæves at have prøvet at blive hvervet til tjeneste i en allieret hær, drev Lauritzen og hans kollegaer efterretningsarbejde i Stockholm. I juni 1940 er han tilbage i København, hvor han bliver sekretær for den katolske biskop Suhr.
I et yderst spændende afsnit kan man læse, hvorledes Lauritzen samtidig med han melder sig ind i DNSAP for at udspionere nazisterne, er med til attentater mod deres kontorer. Senere på året rejste Lauritzen og biskoppen til Rom, hvor Mussolini havde regeret i 18 år, men var i krise.
Paolo il Danese, som bliver Lauritzens tilnavn, kommer hurtigt i kontakt med katolske antifascister, og arbejdede derudover som agent for briterne. På et tidspunkt får han et højtstående gejstligt samtykke til at begå attentat mod Mussolini. Den britiske efterretningstjeneste nedlagde dog veto mod dette.
I 1943 rejser han til byen Parma i det nordlige Italien, hvor han året efter bliver medlem af en af de partisangrupper, der kæmpede i bjergene og skovene omkring byen mod såvel de italienske fascister som de tyske nazister.
Han ender med at stå i spidsen for den katolske partisanbrigade, 3. Julia, med cirka 500 mand under sig. Han deltog også i - for en katolsk præst noget overraskende - stikkerlikvideringer.

Eventyrer og antifascist
Bogen er en aldeles fremragende fremstilling af en eventyrer og antifascists liv, der også glimrer ved at sætte hele sit liv og færden ind i de større historiske sammenhænge. Man får utroligt meget at vide om hans liv som præst, den katolske kirke og deres rolle under krigen samt om den antifascistiske kamp i Italien.
Efter krigen giftede han sig med en af de kvindelige partisaner. Han, den store eventyrer, blev efter krigen en rastløs forretningsmand og agent for såvel den danske som italienske efterretningstjeneste. Lauritzen var både antifascist og antikommunist, som en del borgerlige. Undertegnede bryder sig ikke om personen Lauritzen, men beundrer hans handlekraft og mod.
Store dele af bogen bygger på Lauritzens efterladte bog 'Cammina fratello, cammina' som hans kone udgav seks år efter hans død samt breve og øjenvidneskildringer. Øjenvidner der ofte har set tingene med andre øjne og konklusioner end Lauritzen.
Måske fordi historien er så utrolig, at man ofte drages i tvivl, har Harder udstyret den med et imponerende noteapparat og kildemateriale. Bogen er desuden spækket med spændende fotos og et navneregister.
Et brag af en bog. 350 siders underholdning i topklasse.

Thomas Harder: Den danske partisan. Historien om Paolo il Danese. Ny bearbejdet udgave. 392 sider. 199 kroner. Informations Forlag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur