24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Burkaer, selvcensur og ytringsfrihed

Burkaer, selvcensur og ytringsfrihed

Lørdag, 23. januar, 2010, 00:00:00

Hvad enten vi debatterer burkaer eller ytringsfrihed er nuancer og respekt vigtige elementer. Men det er nok for meget forlangt af regeringen og Dansk Folkeparti

af Birthe Sørensen, redaktør, Arbejderen
- Jeg anser stigende arbejdsløshed og fyringer på hospitalerne for alvorlige og store samfundsproblemer. Hvad anser mit parti for vigtigst, burkaer? Det kan jeg ikke forene mig med.
Sådan lød det fra det nu tidligere medlem af Dansk Folkeparti, Christian H. Hansen, som begrundelse for, at han har meldt sig ud af partiet.
For en gangs skyld er jeg enig med ham. Selv om jeg da godt kan undre mig over, at han fastholder sin opbakning til regeringen. Noget tyder nemlig på, at den også har fået burka på hjernen. Og selvcensur og ytringsfrihed.
Den regering, som i den grad fremmer, at folk ikke ytrer sig, men retter ind. For ellers skal man nok få med hammeren.
I denne uge gik det blandt andet ud over regionerne. Hvis ikke de løser opgaven med at få økonomien til at hænge sammen, er de overflødige, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, som også erklærede sig parat til at nedlægge dem.
Godt nok er det regeringen, som har udstukket den ramme, som regionerne arbejder under. Både hvor mange penge, de skal have, og hvilke opgaver, de skal løse. Men den den slags småting tager regeringen sig ikke af.
Det er i øvrigt påfaldende, at der er så stor forskel på regeringens velvilje, afhængig af, om det er politiet eller hospitalerne, som beder om flere penge...

Stigmatisering og burkaer
Også på statsministerens pressemøde i tirsdags fyldte selvcensur og burkaer en stor del af tiden.
Først kommenterede han auktionshuset Lauritz.com, som ikke vil bortauktionere Kurt Westergaards tegninger. 'Jeg skal ikke diktere, hvilke auktionshuse, der sælger hvad, og hvem der klipper hvem, men jeg vil gerne advare imod den form for stigmatisering, som det er udtryk for', sagde Lars Løkke blandt andet.
Stigmatisering betyder brændemærke og det forekommer mig, at Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti og regeringen i årevis har været med til at stigmatisere muslimer ved at føre en grov og generaliserende debat.
En del af denne stigmatisering er den verserende burkadebat. Jeg bryder mig ikke om, at kvinder går tildækket. Men hvordan man vil klæde sig, er nu engang en privat sag.
Regeringens burkaudvalg, som offentliggjorde sin rapport i den forgangene uge, anslår, at der er 100-200, som bærer niqab mens der 'nærmest ikke findes burkaer i Danmark'. Så alt i alt er det et temmelig minimalt 'problem'.
Og så er det i øvrigt også værd at bemærke, at en af forskerne bag rapporten påpeger, at flere muslimske kvinder tildækker sig i trods mod debatten om islam i samfundet. Derfor vil en skarpere værdidebat kun føre til flere niqaber og burkaer i Danmark.
Sådanne argumenter preller dog helt af på regeringen. Så på trods af arbejdsløshed, underskud på statsfinanserne, Afghanistan-krig og andre store spørgsmål brugte statsministeren lang tid på sit pressemøde til at forklare, hvordan regeringen har tænkt sig at gribe kampen mod burkaerne an.
Regeringen arbejder på et forbud mod, at lærere kan bære de muslimske klædedragter i de danske skoler.
Ganske vist er der slet ingen i dag der bærer dem. Og det er het utænkeligt at nogen kommer til det, mener formanden for Skolelederne, Anders Balle. Øjenkontakt og kropssprog betyder nemlig alt i en undervisningssituation. Og derfor vil vil ingen skoleleder acceptere en lærer, som bærer burka eller niqab, påpeger Skoleledernes formand.

Respekt og nuancer
Debatten om burkaer og ytringsfrihed føres ikke kun i Danmark, men er en del af hele den såkaldte krig mod terror. Nancy Graham Holm, forhenværende afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole, gør i et debatindlæg i Jyllands-Posten opmærksom på, at vi bliver nødt til at forstå den vrede, som muslimerne føler, hvis vi vil leve i en fredeligere verden.
Hun henviser blandt andet til et projekt, udført af Dalia Mogahed, senioranalytiker for The Gallup Center for Muslim Studies, hvor 50.000 muslimer fra 35 forskellige nationer er blevet interviewet.
Undersøgelsen viser, at muslimer sætter lige så stor pris på ytringsfrihed, som alle andre, men at de er vrede på vesterlændingene af tre grunde:
- Vores udenrigspolitik når det gælder Irak, Afghanistan og Israel/Palæstina.
- Deres opfattelse af, at Vesten vil dominere politisk.
- De oplever, at islam ikke er respekteret som en religion, og at muslimer ikke bliver respekteret som troende.
Så hvad enten vi debatterer burkaer eller ytringsfrihed er nuancer og respekt vigtige elementer. Men det er nok for meget forlangt af regeringen og Dansk Folkeparti.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur