24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Om burkatælling og redelighed

Om burkatælling og redelighed

Lørdag, 23. januar, 2010, 00:00:00

Regeringens burkarapport har mødt omfattende kritik. Forskerne har dog blot fulgt arbejdsbeskrivelserne fra regeringens eget embedsmandsudvalg

I den forgangne uge blev regeringens såkaldte burkarapport offentliggjort. Den 76 sider lange rapport er bestilt af regeringens burkaudvalg og udarbejdet af forskere ved Københavns Universitet.
Rapporten, som har kostet 306.000 kroner, har fået omfattende kritik af en række politikere. Undersøgelsen siger nemlig intet om, hvor mange burka-klædte kvinder der er i Danmark. Blot slår den fast, at der ifølge de fleste vurderinger 'nærmest ikke findes burkaer i Danmark'. Til gengæld anslår den antallet af niqab-klædte kvinder til at være 100-200.
Forskerne er kommet frem til tallet ved at spørge en række andre forskere, imamer, ledende personer i muslimske organisationer, muslimske friskoler og sundhedsplejersker om deres vurdering af antallet af niqab-klædte kvinder. Desuden har forskerne været ude at tælle ved to større, religiøse arrangementer.
En af kritikerne har været Naser Khader, integrationsordfører for De Konservative og bannerfører i burkadiskussionen.
- Det er hovedrystende. Jeg fatter ikke, at folk på universitetet kan få sig selv til at lave sådan en rapport, siger han til Kristeligt Dagblad.
- Det er jo det samme som at spørge mig om, hvor mange, jeg tror, der går i burka og niqab. Det er fornemmelser og gætterier. Sådan kan man ikke gøre tingene op, mener han.
Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, er også kritisk over for forskernes metode:
- Det, jeg har læst indtil nu, imponerer mig ikke. Tværtimod. Det at have spurgt mere eller mindre tilfældige mennesker, hvad de tror - det er der altså ikke ret meget undersøgelse i.
Dansk Folkepartis socialordfører, Martin Henriksen, er især utilfreds med, at forskerne har bedt muslimske organisationer som Muslimernes Fællesråd og Islamisk Trossamfund om at vurdere antallet af burka- og niqabklædte og dermed gjort dem til 'sandhedsvidner'.
Det samme er Pia Kjærsgaard, som ligefrem har truet med at anmelde forskergruppen til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.
Kritikken har fået forskerne bag rapporten på banen.
- Jeg synes, at det virker forrykt, at man kan slippe af sted med at referere til rapporten med halve sandheder og ind i mellem helt ukorrekte oplysninger. Mange ting er blevet voldsomt fordrejet, siger adjunkt, ph.d. Kate Østergaard fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet til Jyllands-Posten.
Og så viser det sig i øvrigt, at forskerne har fulgt arbejdsbeskrivelserne fra regeringens eget embedsmandsudvalg. Jyllands-Posten har nemlig fået adgang til et notat, hvoraf det fremgår, at forskerne skal komme med en kortlægning 'baseret på vurderinger fra forskellige eksperter og/eller personer fra de omfattede miljøer'.
Vurderingen skal ikke baseres på 'en systematisk optælling', skriver Jyllands-Posten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur