06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aalborgs socialister får nyt hus

Aalborgs socialister får nyt hus

Lørdag, 06. februar, 2010, 00:00:00

Der er masser af plads til byens socialistiske foreninger og andre interesserede i det nye Socialisternes Hus midt i Aalborg, der åbner i dag

Der er lagt op til en dejlig dag, når Aalborgs borgmester, socialdemokraten Henning G. Jensen, i dag indvier det nye Socialisternes Hus i Søndergade 12.
- Vi giver en lille én til hals og maven, lytter til lidt musik og får os en hyggesnak, lyder det muntert i telefonen fra DKP`s næstformand Gitte Thomsen til Arbejderen.
Hun er formand for det anpartsselskab, der står bag det 450 kvadratmeter store hus i Aalborgs midtby.
- 'Ejendomsselskabet af 1. juni 1991 APS', som vi rettelig hedder, har lejet huset af Dansk Metal. Vi lejer så kontorer og fælleslokaler ud til interesserede organisationer, forklarer hun.
Gitte Thomsen tror på, at det nye hus med sin centrale placering kan være med til at styrke byens socialistiske liv.
- Jeg håber, at huset vil blive brugt meget, når det en gang er helt færdigt, og at det kan være med til at samle den splittede venstrefløj, sådan som det jo altid har været meningen med Socialisternes Hus, siger Gitte Thomsen.
Hun understreger, at det ikke er meningen at tjene penge på det nye hus, men at holde anpartsselskabets kapital intakt.
- Det skal helst løbe rundt, men selvfølgelig på en sådan måde, at kapitalen ikke tæres væk af husleje og andre løbende udgifter. Dem skal lejerne helst betale, siger Gitte Thomsen.

Kommunisternes hus
Historien bag det nye Socialisternes Hus startede efter Anden Verdenskrig, da Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, erhvervede en ejendom i Vesterå 23 i Aalborg.
Huset blev de næste 40-år samlingssted for byens kommunister og progressive kræfter. Her kunne man foruden DKP finde ungkommunisterne og senere Komm.S, de kommunistiske studenter. Huset rummede også i mange år venskabsforeningen Danmark-DDR, der senere blev til Kulturcentret.
Ester Christiansen fra Kommunistisk Parti i Aalborg har været med siden 1968.
- Jeg flyttede til byen fra Århus, og jeg var vældig imponeret over, at partiet her i Aalborg havde så stor en bygning, siger hun til Arbejderen.
Hun mener, at Vesterå 23 kom til at spille en central rolle for kommunisterne i Nordjylland i mange år.
- Det er her, vi har taget mange store diskussioner, og det er her, at så store personligheder som Knud Jespersen og Villy Fuglsang har haft deres udgangspunkt.
Vesterå blev samtidig et naturligt socialt samlingspunkt for kommunisterne i byen.
- I de lokaler blev der holdt utallige indsamlingsfester til fordel for avisen Land og Folk, og det var også her, hvor man dagligt droppede indenfor blot for at få en god snak og et bud på, hvad der rørte sig i tiden, husker Ester Christiansen.

fra Vesterå til Nytorv
Desværre fik de gode tider en ende. DKP`s økonomi skrantede. Det betød også, at der ikke var råd til at vedligeholde bygningen ordentligt, og altså måtte den sælges.
- Det var med stort vemod, at vi i slutningen af 1980'erne måtte afhænde ejendommen. Det var samtidig med, at der var voldsom splittelse i DKP, men her i Aalborg holdt vi fast på, at huset var de nordjyske DKP-medlemmers ejendom. Og vi fik oprettet et anpartsselskab, der skulle bevare pengene på nordjyske hænder, pointerer Ester Christiansen.
Så fulgte en svær periode, hvor man for første gang i mands minde stod uden egne lokaler. Øjnene faldt på ejendommen Nytorv 13, midt på byens centrale strøg.
- Det lykkedes os at købe to ejerlejligheder i baghuset. Så blev der råd til ordentligt inventar, og det var et løft, husker Ester Christiansen.
Lokalerne blev til Socialisternes Hus, der som det første sted i Danmark samlede en bred vifte af politiske organisationer under samme tag.
- Meningen med at købe lokalerne var, at vi fremover ville leje ud til venstrefløjen. Pengene fra DKP`s gamle hus skulle bruges i Aalborg i respekt for, at det var frivillige, lokale kræfter der i alle årene havde knoklet for Vesterå.
- Der var vi så i 20 år. Der har været skiftende organisationer ind over. Der har hele tiden været en kerne af kommunister i huset, men bredden har der ikke været tvivl om. Den har altid været større end andre steder i landet, siger Ester Christiansen.
- Det har selvfølgelig også kostet rigtig mange kampe, men dem er vi kommet igennem. Det er lykkes trods alt at fortsætte huset.

Frem i forreste række
Trods den centrale beliggenhed havde folkene bag Socialisternes Hus hele tiden et ønske om at komme væk fra baghuset og vise flaget.
Chancen kom, da det blev nødvendigt at sælge de to etager på Nytorv. Som i Vesterå manglede der penge til at vedligeholde bygningen ordentlig.
- Vi begyndte at lede lidt væk fra centrum, fordi vi havde den holdning, at vi ikke behøvede at bo så mondænt, forklarer Ester Christiansen.
Det viste sig at blive en ekstrem vanskelig opgave, for pengene fra salget af Nytorv 13B rakte ikke til at købe en ny ejendom.
- Vi var lidt smådeprimerede, men en dag ser vi et telefonnummer ude på huset i Søndergade 12. Det viser sig at være Metal Aalborg, der ejer huset og vil leje ud, fortæller Ester Christiansen.
Huset rummer små 450 kvadratmeter, fordelt på fem etager, og det er langt mere end hidtil.
- Det var helt vildt. Der er en brugbar kælderetage, en stor sal og tre etager, der kan indrettes til kontorlokaler. Vi blev helt euforiske og ville bare have det hus, griner Ester Christiansen.

Et rødt samlingssted
Problemet er, at huset ikke er helt billigt, så folkene bag det gamle Socialisternes Hus går i gang med at skaffe lejere til de mange kvadratmeter.
- Det arbejde pågår stadig. Det er ikke fuldt udlejet endnu, men vi tror på at det engagement som vi putter i huset, smitter af. Lige så snart vi satte fødderne inden for, så kom 15-20 unge mennesker hele tiden, siger Ester Christiansen.
Til daglig er det Husrådet, der styrer Socialisternes Hus. Det består af en repræsentant for hver af lejerne. Desuden bruger flere organisationer huset, uden at have kontorer, og de har også en repræsentant i Husrådet, men uden stemmeret.
- Vi har skabt en ny ordning, så man kan få et skab til sine ting, hvis man godt vil være med i huset, men ikke har råd til lokaler. Det koster et lille beløb, for eksempel 200 kroner om måneden.
- Det giver retten til at bruge fælleslokalerne og til at have postadresse i huset. Det benytter for eksempel Dansk-Cubansk Forening og Folkebevægelsen mod EU sig af, siger Ester Christiansen.
En særlig opgave har været finansieringen af den store fællessal, men her er der fundet en løsning.
- Der er blevet dannet en venneforening, som betaler huslejen for at fællessalen.
Den konstruktion ser desuden ud til at have en afledt effekt.
- Huset har allerede nu tiltrukket en stribe mennesker, som enten har et tidligere tilhørsforhold, ellers som bare føler sig som socialister og gerne vil være med til at lave et stykke arbejde, uden at melde sig ind i et parti, lyder det optimistisk fra Ester Christiansen.
- Det giver os alle en synergieffekt, at vi bliver mange mennesker i Socialisternes Hus, slutter hun.

Rigtige venner mødes
Venneforeningen hedder officielt Foreningen Venner af Socialisternes Hus. En af ildsjælene i bestyrelsen er næstformand Jonna Kjær Nielsen.
- På tværs af alle partier og organisationer i det gamle hus var der enighed om, at vi simpelthen måtte have en sal. Så hvis det ikke kan gøres på andre måder, så må vi danne en forening, hvis formål er at skaffe penge til salen, siger Jonna Kjær Nielsen.
Der blev nedsat en lille arbejdsgruppe med både unge og gamle. De kom med forslag til stiftelse af en venneforening.
For at være med i foreningen, skal man binde sig til at betale et fast månedligt beløb, mindst 50 kr. Foreløbigt har knap 60 personer sagt ja til det, og det tal tror Jonna Kjær Nielsen vil stige. Langt de fleste betaler 100 kr om måneden.
- Vi er jo lige begyndt, og hver gang vi har haft et arrangement, er det lykkedes os at få fat i en tre-fem stykker, der er interesseret i det her, fortæller hun.
Venneforeningen er så småt ved at være i mål med penge til den månedlige husleje, men ambitionerne rækker ud over det.
- Når vi ved at vi har pengene, så frigiver vi vores energi, fordi vi er en gruppe på tværs af alder, partier og organisationer, men også for folk der kommer udefra, og som måske politisk har ligget i dvale i mange år, men som ser huset som et springbræt til at skabe noget aktivitet, siger Jonna Kjær Nielsen entusiastisk.
- Vi skal skabe nogle aktiviteter på tværs, kulturelle aktiviteter hvor vi får noget at spise, og hvor vi hygger os og synger - en platform for så mange som muligt til at bruge vores helt fantastiske hus.

Månedlig mokost
Et eksempel på en fast fælles aktivitet er den fremtidige 'Mokost' om søndagen. Det er en forkortelse af morgenmad og frokost.
- Vi starter den 28. februar, og det vil vi lave cirka en gang om måneden. Tanken er at slå os op på, at vi også er gode til at lave noget ordentlig mad.
På sigt er det meningen at få noget kulturelt ind over den månedlige mokost. Det kan være bogoplæsning eller et besøg på byens moderne kunstmuseum.
- Meningen er, at vi skal mødes og finde ud af, hvad vi hver især kan for at få samlet alle boldene op. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan gøre i det regi.
Jonna Kjær Nielsen har et håb på den lange bane for Venneforeningens arbejde.
- Vi er jo en flok drømmere og det er netop det fantastiske, at vi har så mange drømme. En af dem er, at vi kommer til at råde over penge, som kan bruges til kulturelle aktiviteter, hvis for eksempel der er en eller anden berømt kunstner på besøg i København, og vi så kan betale for at få arrangementet til Aalborg, slutter Jonna Kjær Nielsen.
Så eventyret lever og hjertet banker rødt dér nordpå. Fra i dag er det ganske vist, når drømmen om at samle venstrefløjen i dens eget hus atter lever. Tillykke, Aalborg.


Socialisternes Hus
Anpartsselskabet Ejendomsselskabet af 1. juni 1991 blev stiftet efter at DKP Nordjysk Distrikt havde forhindret, at DKP solgte huset i Vesterå 23 for at dække sin gæld.
Det første Socialisternes Hus lå indtil for nylig på Nytorv 13b og bestod af to baghuslejligheder, købt for penge fra salget af det gamle hus.
Det nye hus i Søndergade 13 er lejet hos Metal Aalborg.
Anpartsselskabet udlejer kontorlokaler i fire etager. Som passivt medlem er det muligt at leje et skab. Så får man postadresse i huset samt adgang til fællessalen.
Fællessalen lejes af Foreningen 'Venner af Socialisternes Hus'.
Alle aktiviteter styres af et Husråd med repræsentanter for både lejere af kontor og 'skabslejere'.
Foreløbig har følgende partier og organisationer lejet sig ind i et kontor i Socialisternes Hus:
Rød Ungdom, Enhedslisten, Kommunistisk Parti, Folkets Radio, SLR TV og Foreningen 'Venner af Socialisternes Hus'.
Følgende organisationer har postadresse og adgang til huset:
Dansk-Cubansk Forening, Folkebevægelsen mod EU, Ungdom mod EU, Danmarks Kommunistiske Parti, Kommunistisk Parti i Danmark, Libertære Socialister og Socialistisk Ungdoms Front.

Vil du være med i Venneforeningen, så kontakt foreningens kasserer, Ester Christiansen, tlf: 25 57 73 62.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur