For ti år siden var Modkraft en vision, så blev det til en linksamling og i dag er det en portal for den aktivistiske venstrefløj. Arbejderen har mødt en af Modkrafts redaktører, Ole Wugge Christiansen
Historien om Modkraft startede i en ret grim sofa.
Således fortæller en af grundlæggerne af Modkraft.dk, Mikkel Skov Petersen, i et tilbageblik, som kan læses på - ja selvfølgelig, Modkraft.dk.
I 1999-2000 gik han på et et-årigt kursus i webjournalistik, med en rød portal som projekt. I dag er Mikkel blevet kommunikationsrådgiver og medlem af Dansk Journalistforbund:
'På sidste års New Media Days mødte jeg en medkursist fra kurset i 99-2000. Vi konstaterede, at mit eksamensprojekt var det eneste der stadig var i drift, endsige eksisterede', skriver Mikkel Skov Petersen.
Hvornår præcis Modkraft gik i luften er ukendt. Men det skete i starten af år 2000 og derfor er 10-års-fødselsdagen henlagt til i dag.
Portalen bestod i starten især af linksamlinger, siden kom journalistikken til. I dag er Modkraft vokset ud af sin hjemmeside og er også blevet et mødested og et aktivistisk miljø omkring medieproduktion. Aktivisterne har så at sige fået foden under eget bord i egne lokaler.
Digitalt fællesskab
En af de garvede aktivister er 54-årige Ole Wugge Christiansen, som i dag udgør en tredjedel af Modkrafts redaktørkollektiv. Han har været tilknyttet Modkraft i syv-otte år, de sidste fire-fem år som journalist.
Når han skal beskrive, hvad Modkraft er, udover en internetportal, slår han på det store miljø og højt til loftet.
- På mange måder er Modkraft et diffust foretagende, et digitalt fællesskab. I begyndelsen var det en neutral grund, hvor venstrefløjen kunne mødes. Efterhånden har vi knyttet en række grupper til. Vi er en forunderlig fisk i mediebilledet ved at vi er i stand til at være så bredt favnende. Det er et sjovt arbejdsfællesskab.
- Når man medregner alle dem, som skriver blogindlæg til Modkraft, er der mellem 30 og 50 personer tilknyttet. Nogle har også tilknytning til andre medier, blandt andet er der jo nogle af Arbejderens fotografer, som også leverer billeder til os, fortæller han.
Helt diffust er det dog ikke. Der er nogle konkrete lokaler i et baghus på Nørrebrogade, oven på Eksskolens trykkeri. Her arbejder både Monsun og Modkraft i samme rum. Og det er ikke så underligt, for de er to sider af samme mønt.
Monsun er et mediebureau, drevet på kommercielle vilkår. Her arbejder en gruppe mennesker, som har en vision om at kunne være med til at støtte alternative medier og medieprojekter. Et af disse projekter er Modkraft.
- Modkraft er skabt gennem den arbejdskraft, der var tilrådighed, når Monsun har lavet sine kommercielle opgaver. Efterhånden er Modkraft vokset og er i dag også en række autonome redaktioner. Vi holder fælles møder en gang månedlig, men ellers kører de helt selvstændigt, forklarer Ole Wugge.
Det er blandt andet Kontradoxa, som er et baggrundsmagasin, Queer, som er en køns- og seksualpolitisk sektion, et kulturmagasin og et fagligt magasin.
Aktivisme og uenighed
Modkraft har i gennemsnit 5.000 unikke daglige besøgende på hverdage - færre i weekenden. Hvem det er, som bruger Modkraft, har Ole Wugge ikke et klart billede af, om end han har et fingerpeg.
- Vores ambition er at skrive for den brede venstrefløj, fra socialdemokraterne til de autonome. Men vi kan se, at det, som får læsertallet til at stige, er når den radikale venstrefløj er i aktion, som for eksempel kampen om Ungdomshuset eller andre former for sociale oprør.
- Vi vil for eksempel også gerne dække de faglige aktiviteter, men det giver ikke de store læsertal. Det skal vi selvfølgelig ikke lade os styre af, men ofte vil det være sådan, at aktiviteter styrer dagsordenen for os. I modsætning til Arbejderen, som har en meget mere systematisk dækning af prioriterede områder, som for eksempel det faglige. Derfor er vi også glade for samarbejdet med Arbejderen. Vi supplerer hinanden.
Udover aktivisme fokuserer Modkraft også meget på uenigheden på venstrefløjen.
- Det er fordi vi grundlæggende mener, at det er uenigheden, som kan kvalificere venstrefløjen til at udvikle en politik. Vi ser på uenighed som sundt. Vi skal bare diskutere uenighederne på et regulært grundlag. Modkraft skal være den platform, hvor vi kan mødes på neutral grund. De journalister, som er tilknyttet Modkraft, kommer fra alle dele af venstrefløjen. Det synes vi er en kvalitet, lyder det fra Ole Wugge.
Større og styrende
Med hensyn til fremtiden, så er ambitionen selvfølgelig først og fremmest at blive større.
- Vi vil gerne tredoble antallet af brugere af sitet. Vi har haft en jævn stigning igennem hele vores levetid. Det vil vi gerne fortsætte, forklarer Ole Wugge.
- Derudover er vores ambition at gøre den støtteforening, Medkraft, som vi har oprettet for et år siden, langt mere slagkraftig. Vi vil gerne give Medkraft et løft, både med organisation og med journalistkraft. Det er nødvendigt hvis Modkraft skal udvikles. Det er en afgørende ting som vi satser på her i foråret.
- Endelig så prøver vi også at lave en mere politisk styring af, hvilke emner vi vil tage op. Vi vil bevidst forfølge et emne og prioritere det. Vores ambition er at være med til at sætte en dagsorden på venstrefløjen, slutter Ole Wugge Christiansen.
Besøg Modkraft.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278