23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi vil ha` en solidarisk pension

Vi vil ha` en solidarisk pension

Torsdag, 11. februar, 2010, 00:00:00

Jeg tror, det er første gang, jeg oplever, at vores topforhandlere både har hørt og forstået kravene og prioriteringen fra medlemmerne

Michael Johnson , 46 år. Arbejdsløs murerarbejdsmand, aktiv i arbejdsløshedsklubben i 3F Bygge -, Jord -& Miljøarbejdernes Fagforening i København.

torsdag den 11.februar
Kampen mod social dumpning, kontrolmuligheder og højere mindsteløn er et klart fælles anliggende i overenskomstforhandlingerne, ikke kun for dem der p.t. er omfattet af en overenskomst, men så sandelig også for arbejdsløse. Så langt er arbejdsløse en del af OK-kampen. Måske der ligefrem kommer en dag, hvor vi igen er omfattet af en overenskomst?
Men når vi skal til at gå i detaljer med OK-kravene, har fokus det med at koncentrere sig om dem i arbejde. Det er der for så vidt ikke noget mærkeligt i, og det er også helt i orden.
Byggefolk i 3F var i lørdags samlet i Odense for at drøfte overenskomstforhandlingerne. Jeg tror, det er første gang, jeg oplever, at vores topforhandlere både har hørt og forstået kravene og prioriteringen fra medlemmerne. Det er en god oplevelse, og det er et rigtig godt udgangspunkt for en eventuel kommende konflikt!
Betydningen af kampen mod social dumpning, én af følgerne af EU`s indre Marked, er gået op for de fleste. John Larsen, formand for 3F`s byggegruppe lægger ikke skjul på, at han også er nået til den konklusion. På lørdagens møde udtalte John: 'Den europæiske model er lidt af en prøvelse for det danske arbejdsmarked', og vi kan derfor ikke længere komme uden om at diskutere EU-politik.
Personligt ville jeg nok ha` udtrykt mig anderledes, men lad det nu ligge, John har fat i det rigtige nu!
Her er det tydeligt, at der er fælles front blandt arbejdende og arbejdsløse!
OK- 2010 initiativet tog kravet om 25 procents forhøjelse af dagpengene op og kørte kampagnen med underskriftindsamling sidste år, vel vidende at 'den store fælles akkord' ( arbejdsløsheden ) vokser ganske betydeligt, og at det også her er en fælles kamp.
Men det er jo egentlig den siddende regering, der her er forhandlingsmodstanderen og dermed er det ikke en del af den traditionelle OK-kamp. Kravet er beskedent og meget berettiget, og vi skal fortsætte med at rejse det, præcis som vore modstandere arbejder for deres interesse i at holde dagpengene nede.
Men der, hvor arbejdsløses krav kommer konkret ind i OK-kampen, begynder det at blive en besværlig størrelse for os. Et konkret krav er en solidarisk arbejdsmarkedspension, altså pensionsindbetaling også til arbejdsløse, syge, kvinder på barsel og så videre. Er det overhovedet et OK-krav, pension til arbejdsløse? Eller er det den siddende regering, der skal forhandles med?
Ingen har rigtig gjort noget ved det, siden arbejdsmarkedspensionerne blev indført sidst i 80`erne under Schlüter-regeringen. Han havde det jo med at feje ting ind under gulvtæppet, og der er ikke blevet gjort sådan rigtigt rent siden. Heller ikke da Poul Nyrup var statsminister for en socialdemokratisk ledet regering.
Noget tyder altså på, at det ikke bliver før vi får en gevaldig omfordeling af mandaterne i Folketinget, at vi skal henvende os dér med kravet. Vi skal nok ikke regne med Helle. Hvordan kan kravet så rejses?
Er der vilje til at rejse et krav om omlægning af arbejdsmarkedspensionerne til en solidarisk pensionsordning? Tør vi argumentere for, at der er brug for igen at tænke socialt ansvarligt på pensionsområdet? Tør vi sige, at de indtil dato individuelle indbetalte arbejdsmarkedspensioner lader vi stå, men at vi fremover ønsker en solidarisk overenskomstbaseret pensionsordning, der udbetaler lige meget til alle uanset, om de har været arbejdsløse, syge eller født børn?
Vi var jo nogle, der i sin tid talte imod indførelsen af arbejdsmarkedspensionerne, netop fordi de medvirker til skævvridningen af samfundet, og fordi vi mente, det ikke er fagbevægelsens rolle at indføre asociale individuelle ordninger.
Skal vi ikke snart genrejse krav om kollektive socialt ansvarlige arbejdsmarkedspensioner?
Ja, det bliver jo ikke i 2010. Kravene er sendt af sted og forhandlingerne så småt i gang. Men til næste gang. Selvom det er en 'besværlig størrelse' sku` vi måske få os en lille snak!

Tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og andre fagligt aktive fra de private arbejdspladser skriver dagbog til Arbejderen om OK 2010.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur