Den 28. februar er det 75 år siden, at to mænd lå og rodede rundt i mulden på Nymarksgården lidt syd for Kerteminde. Årsagen til deres interesse var en skibsgrav
Undervejs i gravningen gik det op for museumsassistent Svend Larsen og apoteker Povl Helweg Mikkelsen, at deres fund var sensationelt. Op af jorden dukkede aftrykkene af et vikingeskib, kendt som Ladbyskibet.
Her blev en høvding i omkring år 925 gravlagt sammen med sine heste, hunde og øvrigt gravgods. Graven er senere blevet plyndret, måske af en anden stormandsslægt som har vist sit herredømme på denne måde, men gravhøjen er genopført.
Vikingemuseet Ladby fejrer nu fundets jubilæum på søndag med gratis entré og en forfriskning. Det kunne være en god anledning til at se museets mange andre fund på egnen.
Vikingemuseet Ladby, Kerteminde, søndag 28. februar kl. 12-16.
God gang i garnet
Man tager 19 kunstnere, deres uovertrufne kreativitet og en dogmeæske. Så har man et eksperimenterende laboratorium for nyskabende tekstiler.
Det er GIF, altså Garnindkøbsforeningen af 1998, der står bag eksperimentet. Hver deltager har modtaget en dogmeæske med fire-fem forskellige garner fra foreningens sortiment - fra hestehår til viskoselamel.
Ud fra indholdet har udstillerne fremstillet et værk eller design efter eget valg, konstruktion og størrelse.
Laboratorium, Officinet - Danske Kunsthåndværkere, Bredgade 66, København. Til 14. marts.
Erik Thorsen - vignettens mester
I mere end 30 år, frem til sin død i 2004, arbejdede Erik Thorsen som den bladtegner på dagbladet Politiken, der havde jobbet og opgaven at tegne til læsernes egne meninger, nemlig i form af læserbreve, debatindlæg og kronikker.
Erik Thorsen evnede til det sublime at visualisere, i vignettens enkelthed, læserbrevets indhold og tanke. I et klart og folkeligt billedsprog skabte han tusindvis af vignetter og af de godt 8000 tegninger, Museet for Dansk Bladtegning har modtaget fra familien, er det næppe lykkedes, at finde to tegninger, der var ens.
Bladtegnergangen, 2. marts - 1. juni. Museet for Dansk Bladtegning, Det Kongelige Bibliotek. Søren Kierkegaards Plads 1, København.
Så er det tid til tepottepræmie
Da to medlemmer af Statens Kunstfond smuttede uanmeldt forbi Danmarks Keramikmuseums udstilling 'Tepotter af Tiden' i Kerteminde, røg armene helt i vejret.
Begejstringen for såvel den samlede udstilling samt især keramiker Gurli Elbækgaards arbejder udløste en kontant anerkendelse på 25.000 kroner til hendes 24 kopper og tepotter, samt for den smukke opsætning.
På udstillingen kan man også se museets egen store historiske samling af tepotter.
Tepotter af Tiden, Danmarks Keramikmuseum, Middelfart, til 14. marts.
De læser teksten i splab
Speciallaboratoriet for kunst og offentlighed er nok bedre kendt som splab. Med støtte fra Århus Kommunes Kulturforvaltning, Det Jyske Kunstakademi og Forfattercentrum præsenter de i Bang og/eller et 'Tekstarrangement'.
Her har 25 aktører sat hinanden stævne til oplæsning, forelæsning og udstilling med start i dag kl. 19.
Tekstarrangement, Splab, Mejlgade 32-34, Århus, til udgangen af marts.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278