Fortællingen om Erkan er på mange måder den klassiske succeshistorie om den arbejdsomme og driftige éner. Men det er også historien om, hvordan danskerne tog imod fremmedarbejderne
af Anna Lindgren
Man farer igennem Karsten Lunds roman Skrønen om Erkan med en nærmest kriminalistisk feber.
Det skyldes to ting: det er ganske enkelt spændende at finde ud af, hvordan det går den entreprenante og egensindige Erkan Turan, som kommer til Danmark og Esbjerg i 1969, for at arbejde på Poul Agners fiskefabrik.
For det andet er Skrønen om Erkan skrevet i et dejligt konkret og ubesværet sprog - et eksempel fra bogens start: 'Erkan kom til Danmark som en af de første fremmedarbejdere iført en farvestrålende butterfly, en alt for stor sort jakke og med en pistol i inderlommen'.
Fortællingen om Erkan er på mange måder den klassiske succeshistorie om den arbejdsomme og driftige éner. Men det er også historien om, hvordan danskerne tog imod dem, man dengang kaldte fremmedarbejderne.
Erkan bryder akkorden på fiskefabrikken allerede efter få dage, og får besked på at arbejde langsommere. Erkan bliver mobbet, men tænker oftest om arbejdskollegerne: 'De så heller ikke rigtigt onde ud, nærmest spøgefulde og drillende; det var nok bare en facon ræsonnerede han'.
Erkan investerer i en søvnig frugthandel. Han importerer eksotisk frugt og grøntsager. Det går langsomt fremad. Han investerer videre og efter nogle år, har han et mindre imperium bestående af butikker, restauranter og hoteller, drevet med et henholdende forhold til skattevæsenet og indimellem hårdhændede metoder.
Men fortiden i Tyrkiet er ikke sådan at slippe af med, og den føromtalte pistol, som Erkan havde i inderlommen da han kom til Danmark, er nok gemt af vejen, men ikke glemt.
Forfatter og journalist på TV-2, Karsten Lund, fik inspiration til romanen under research til et interview med et nyvalgt folketingsmedlem med indvanderbaggrund. Karsten Lund udtaler: 'Hvis man skal tro medierne, er indvandrerne her i landet et sørgeligt kapitel. Men sådan er det ikke kun. Hvis jeg skulle fortælle denne forsømte del af Danmarkshistorien, skulle jeg fortælle en anden historie end om omskæring, æresdrab og hashhandlere. For eksempel èn om en succesfuld indvandrer. De findes. Men vi hører sjældent om dem'.
Karsten Lund: Skrønen om Erkan. 320 sider. 190 kroner. Gyldendal.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278