I ¤¤Submarino¤¤ møder vi den voldelige drukkenbolt, narkomanen, kvinden der stiller sin krop til rådighed for alle og svigtede børn. Eksistenser, som ofte fremstilles som stereotyper, optræder her som mennesker af kød, blod og følelser
af Anna Lindgren
Thomas Vinterbergs sjette spillefilm, Submarino, er en indtrængende og fin portrættering af eksistenser på bunden af det danske samfund. Nærmere bestemt det københavnske nordvestkvarter.
Vi møder den voldelige drukkenbolt, narkomanen, kvinden der stiller sin krop til rådighed for alle, svigtede børn. Eksistenser vi ofte ser fremstillet som stereotyper, optræder her som mennesker af kød, blod og følelser.
13-årige Nick og hans lillebror har fået en hård start på livet. Deres mor kommer ofte hjem tordnende fuld og deler øretæver ud, inden hun falder i søvn på gulvet i en sø af sit eget tis. Hvis hun altså kommer hjem.
Den nyfødte lillebror er overladt i brødrenes varetægt. De gør det så godt de kan, men alligevel går noget galt en aften, da brødrene holder fest med Gasolin på anlægget og en af moderens Vermouth-flasker.
Stofmisbruger og far
Senere i filmen møder vi den bitre og aggressive Nick, spillet med tyngde og autoritet af Jakob Cedergren, som nu er i starten af trediverne.
Nicks dagligdag består af guldøl, vægttræning og søvn. Indimellem får han et blowjob hos naboen Sofie. Eller han hænger ud med ekskærestens bror, den psykisk ustabile Ivan.
Brødrene ser ikke hinanden mere. Lillebroderen - der kun kaldes sådan, spilles af Peter Plaugborg med både hudløshed og kynisme. Han prøver rigtigt, rigtigt meget at være en god far for sin 6-årige dreng Martin. Men det er svært, da han samtidig er stofmisbruger.
Da brødrenes moder dør, tvinges de to brødre til at mødes igen. Vi følger nu, hvordan de to prøver at nå hinanden. 'Everything goes back to the beginning', som forsanger Jannis Noya Makrigiannis fra det danske band Choir of Young Believers, synger porøst og glasklart på et tidspunkt i filmen.
Besk kritik
I Submarino optræder glædeligt mange nye og nyere ansigter i en filmsammenhæng, i små og store roller, blandt andet Henrik Strube, som gangsteren Gule.
Filmen er baseret på Jonas T. Bengtssons roman af samme navn fra 2007. Titlen er også navnet på en torturmetode, hvor offerets hoved holdes under vand. Og både film og bog er en besk kritik af et samfund, der svigter de svageste.
Men fortællingens styrke ligger i, at den tager sine personer alvorligt.
Submarino. Instruktør: Thomas Vinterberg. Premiere i dag
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278