Der er al grund til at genhøre denne folkelige og humoristiske digter på såvel den nye cd som cabaret. Siden Sigfred Pedersen i 2003 ville være fyldt 100 år, har han fået en velfortjent renæssance
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/11a-sigfred-pedersen-1962.jpg)
Siden Sigfred Pedersen, kaldet `Smilets digter`, i 2003 ville være fyldt 100 år, har han fået en velfortjent renæssance.
I forbindelse med 100-året udkom en fremragende cd med kunstnere som Povl Dissing og sønner, Erik Grip, Eva Madsen, Henrik Strube med flere. Og nu er Peter Abrahamsen og venner på turne med en Sigfred Pedersen cabaret og har udgivet cd`en Solskin og dagligt brød.
Sigfred Pedersen, der ud over at være visedigter også var litteraturanmelder, maler, skuespiller, restauratør og journalist, er født i Harndrup på Nordfyn, hvor der i dag ligger et smukt museum for ham. Se www.humlemagasinet.dk .
Han blev student i Odense i 1923 og cand. polit. i 1928. Han dumpede første gang og skrev samme dag Katinka, Katinka.
Hans bogdebut var digtsamlingen Forårets viser og sommerens vers i 1927. I 1931 kom digtsamlingen Blå mandag og romanen Valmuen. Samme år debuterede han som maler på Kunstnernes Efterårsudstilling.
I 1937 kom hans dejlige Nye og sørgelige viser med omslag af Hans Scherfig, som han på et tidspunkt delte opgang med.
Kælderbeværtninger
Hans skuespillerarbejde begrænses heldigvis til den ringe Der var engang en vicevært (1937) og to revyer. Han skrev sange til seks film. I 1930-31 arbejde han ved Nationaltidende og senere, 1933-35, som litteraturanmelder ved B.T.
I 1940-42 drev han Wessels Kro i Minefeltet. Lige efter krigen, 1945-46, var han ansat ved modstandsavisen Informat’on som huspoet og hvor den sociale tegner Anton Hansen var hustegner. Sammen udgav de den fine samtidssatiriske Vignetter i Digt og Streg.
Fra befrielsen og frem til Sigfred Pedersens død i 1967 kom der stor set en bog hvert år med hans digte og viser. Af kuriositeter skal nævnes hans Sigfreds raflebog: spilleregler og sandsynlighedsberegninger til utallige terningespil for hus, hjem og kro (1962). Hans tid som krovært og husar i minefeltet med blandt andet vennen `lysets digter` Jens August Schade fornægter sig ikke.
Sigfred Pedersen muntrede sig ligeledes med vennerne Kjeld Abell, Soya, Tom Kristensen og Hans Scherfig. I 1963 medvirkede han i bogen Må jeg be om en kælderbeværtning.
I forbindelse med regeringens jagt på værtshuse i 60`erne skrev han blandt andet, at 'kælderbeværtningen er netop det bedste tilflugtssted for folk med oprevne nerver, for mennesker, der flygter fra lives barske realiteter. Når den nedlægges må man i stedet bygge et nervesanatorium med den dobbelte kapacitet og betalt af det offentlige'. Selv var han stamgæst på Huusmanns vinstue.
Viser og venner
Når Sigfred Pedersen fortsat er så populær, skyldtes det ikke så meget raflebogen, som sange som Nu går våren gennem Nyhavn, den `frække` Det pusler alle vegne, Katinka, Katinka, Den gamle skærslippers forårssang, Jeg plukker fløjsgræs og Tak for gode som for onde år. Alle numre som er indeholdt i Sigfred Pedersen cabaretten.
Sigfred var medstifter af Visens Venner i København i 1953 og dens første formand.
Ud over de nævnte er to af de bedste cd`er med hans viser, Sigfred Pedersen og venner, hvor vennerne er så elskede navne som Frits og Osvald Helmuth, Frode Veddinge og Preben Lerdorff Rye og blandt andet indeholder Et knippe hø og en flaske snaps og Afholdssagen, en protestsang og Livets Svingom med Erik Stænger fra 1995.
Af hans værker bør også nævnes Bramfri viser (1942), hans bearbejdelse af Uglspil (1944) med illustrationer af Anton Hansen og Skabt til fællesskab. Festskrift til Sigfred Pedersen (2002).
Der er al grund til at genhøre denne folkelige og humoristiske digter på såvel den nye cd som cabaret. Medens man lytter bør man nyde en Sigfred Pedersen Ale fra Refsvindinge bryggeriet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278