Regeringen vil have oprettet en ny privat radiokanal med massiv støtte fra licensmidlerne. Enhedslisten siger nej og er gået fra medie-forhandlingerne.

I går gik Enhedslisten fra forhandlingerne om et nyt medieforlig.
– Der tegner sig et klart billede af et resultat, hvor DR’s økonomi bliver dårlig og hvor DR skal igennem et bureaukratisk helvede for at få godkendt nye initiativer af hensyn til kommercielle aktører på mediemarkedet, siger Per Clausen, medieordfører for Enhedslisten.
– VKO’s krav om at der oprettes en ny privat radiokanal med massiv støtte fra licensmidlerne skal ses i samme lys. Det vil Enhedslisten under ingen omstændigheder medvirke til, siger han.
Det er DR’s nuværende P2 kanal, som regeringen ønsker at give til en privat medievirksomhed, som skal lave reklamefri public serviceradio. Formålet er at skabe en konkurrent til P1, og derfor følger der også penge med radiokanalen. Angiveligt er der tale om 120-125 millioner kroner, som skal tages fra DR’s licensmidler.
Ideologisk udspil
– Jeg opfatter det som et ideologisk udspil. Regeringen vil have brudt DR's monopol, og det kan ikke gøres gennem kommerciel radio. Så er den eneste løsning at lave et statsstøttet alternativ, der ikke kan undgå at have konsekvenser for de andre aktører, der modtager mediestøtte, siger Per Clausen.
Han peger også på, at hvis forslaget bliver vedtaget, vil der gå en stor portion penge til etablering, i stedet for at pengene går direkte til for eksempel journalistik.
Medieforsker Frands Mortensen kalder det i Berlingske Tidende opsigtsvækkende, at der tilsyneladende er lagt op til et statsfinansieret alternativ til DR.
– Det er paradoksalt, hvis en konservativ minister skulle lave konkurrence til DR med offentlige midler. Brian Mikkelsen ville skabe en robust privat sektor, og det får man altså ikke ved at give 120 millioner kroner i statsstøtte, siger han.
Han påpeger også, at det er paradoksalt, at de samme politikere, der i sin tid gav DR et lån til koncertsalen, nu fratager lytterne muligheden for at få oplevelserne fra salen ud i æteren.
P2 kanalen er nemlig i dag forpligtet til at sende 62 procent klassisk musik og fem procent jazz.
Verdens dyreste radiokanal
I dag koster DR’s drift af de nuværende P1 og P2 kanaler tilsammen 100 millioner kroner. Derfor er 125 millioner kroner til én radiokanal et endog meget stort beløb.
– Det er et enormt beløb til en samfundsgruppe, der allerede er begunstiget med mange medietilbud. I forhold til andelen af lyttere vil det blive den dyreste radiokanal i verden, siger DR’s generaldirektør Kenneth Plummer, som er meget skuffet over at skulle afgive en FM-kanal.
– Vi har brugt år på at etablere den firekanalsmodel, som danskerne sætter stor pris på. Det er paradoksalt, at man går ind og ødelægger noget, der er en så stor succes, siger Kenneth Plummer ifølge Politiken.
Danske mediehuse som TV 2, JP/Politikens Hus og Berlingske Media har allerede udtrykt interesse for den nye radiokanal.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278