08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kulturfolk rammes hårdt af dagpengestramninger

Kulturfolk rammes hårdt af dagpengestramninger

Onsdag, 02. juni, 2010, 10:00:36

Dansk kunstnerråd er rystet over regeringens spareplan, der har ødelæggende virkninger for nogle af de grundlæggende kår for dansk kunst.

Kulturfolk rammes hårdt af dagpengestramninger
Det bliver virkelig meget svært at opretholde retten til dagpenge, når man skal genoptjene dagpengeretten ud fra 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for tre år. Lena Brostrøm Dideriksen. Formand for Dansk Artist Forbund.

»Danske kunstnere siger av!« skriver paraplyorganisationen Dansk Kunstnerråds formand Franz Ernst i en pressemeddelelse den 27. maj.

Udtalelsen er en reaktion  på den såkaldte spareplan, der ifølge rådet har kørt en motorsav gennem dagpengeområdet.

– Den aktuelle spareplan blev til i løbet af en weekend. Den er som en ubetænksom motorsav, der ødelægger årtiers vækst, skriver Franz Ernst i udtalelsen.

Hermed henviser han til, at alene rettighederne i film-, tv-, musik- og teaterbranchen omsatte for 146 milliarder kroner i 2006.

Ifølge Dansk Kunstnerråd vil regeringens spareplan true de de kunstnere, der skaber store værdier i oplevelsesøkonomien, og det er ikke smart.

Ifølge en analyse fra 2006, foretaget af Copenhagen Business School, vokser den med 4,6 procent årligt. Det er  næsten dobbelt så hurtigt som de højteknologiske brancher, der ifølge regeringen er udset til at bære fremtidens danske vækst.

Så regeringens dagpengeforringelser slagter ifølge Franz Ernst en gås, der lægger guldæg. Han slutter med denne salut:

– Dansk Kunstnerråd er rystet over regeringens spareplan, der har ødelæggende virkninger for nogle af de grundlæggende kår for dansk kunst.

Vækstlaget smadret
Det er ikke blot regeringens plan om at halvere perioden med dagpenge fra fire til to år, der ifølge kunstnernes organisationer er katastrofale.

Det samme gælder de skærpede krav til optjening og genoptjening af retten til dagpenge. De fordobles fra 26 til 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse, og det rammer især artister og musikere, der sjældent er fastansatte, men hopper fra job til job.

De nye krav vil ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Musiker Forbund ødelægge  vækstlaget, som er det kreative grundlag for den danske musikindustri.

– Netop dette fleksible system er grunden til, at de kreative erhverv har kunnet skabe succeser i Danmark, mener musikernes formand, Anders Laursen.

– Mange kunstnere vil blive tvunget ud i andre fag, der intet har med kunst at gøre,  og som også kan være nok så svære at komme ind i, forudsiger han.

Øget ulighed
Han bakkes op af formanden for Dansk Artist Forbund. Ifølge Lena Brostrøm Dideriksen vil de nye dagpengeregler øge skellene i Danmark endnu mere.

– Nogle arbejdsløse kan regne med en lavere dagpengesats end naboens grundet lavere indkomst lige inden arbejdsløshedssituationen indtræder, hedder det i reaktionen fra artisterne.

– Det bliver virkelig meget svært at opretholde retten til dagpenge, når man skal genoptjene dagpengeretten ud fra 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for tre år, fortsætter deres formand.

Kun de færreste kunstnere har mulighed for at opfylde disse skrappe krav. Resultatet er ødelæggende for dansk kunst- og kulturliv.

– Så kan man på vanlig kynisk vis konstaterere, at regler gælder for alle: Kan man ikke arbejde indenfor sit fag på fuld tid, så har det ingen gang på jord!, konstaterer Lena Brostrøm Dideriksen.

Indkomst truet
Arbejdernes Erhvervsråd har analyseret de privatøkonomiske konsekvenser af sparekravene på dagpengeområdet.

Ifølge den taber en almindelig familie i alt 110.000 kroner, hvis den ene part er ledig, mister retten til dagpenge og ikke kan få kontanthjælp.

AE konkluderer, at »for langt de fleste familier vil en sådan indkomstnedgang være helt katastrofal og kan i yderste konsekvens betyde, at boligen må gå på tvangsauktion.«

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jun. 2010 - 10:00   03. sep. 2012 - 11:01

Kulturpolitik