Besparelserne på én procent i 36 kulturinstitutioners bevillinger i 2010 er aftalebrud, siger socialdemokratiet og SF. Forligsparterne mødes nu efter sommerferien.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/11a-foto-KglTeater-119.jpg)
Luften er tyk af beskyldninger om løftebrud, fortielser og forkert oplysninger til folketinget af kulturminister Per Stig Møller.
Årsagen er finansminister Claus Hjort Frederiksens krav til ministeriet om at spare én procent af bevillingen på 36 institutioner. Nedskæringerne skal gælde allerede fra 2010, og det har vakt harme hos socialdemokraterne, der er med i en række forlig på kulturområdet.
– Det er urimeligt i forhold til institutionerne, som i forvejen har en trængt økonomi, at de halvvejs inde i året skal beskære deres budget med en procent. Hvordan skal de planlægge sig ud af, at der allerede er tegnet kontrakter i forhold til budgettet? spørger partiets kulturordfører Mogens Jensen.
– Det rammer en række institutioner, der er underlagt forlig med regeringen. Det gælder for film, teater, kulturuddannelserne, siger Mogens Jensen til Arbejderen.
Han fremhæver, at kulturen generelt ikke har fået nye midler tilført siden 2001.
– Alt hvad der er sket af nyt har været på bekostning af noget andet på området. Det er ligesom hunden der æder sin egen hale, siger Mogens Jensen.
Tav under samråd
Sammen med Socialistisk Folkepartis Pernille Frahm er han dybt forundret over, at kulturministeren ikke oplyste om de nye besparelser under samrådet den 9. juni i Folketingets Kulturudvalg.
– Der står ikke en skid om noget besparelser ud over de 42 millioner kroner på tipsmidlerne, og derfor mener jeg at det er fuldstændig uvederhæftigt, siger en irriteret Pernille Frahm fra Strassbourg til Arbejderen.
Hun skriver i en pressemeddelelse, at det fremover »bliver nødvendigt at forholde sig til aftaler med regeringen, som man forholder sig til en brugtvognsforhandler i den værst karikerede form«.
– Efter samrådet kommer der så en besparelse på én procent. Det kan jeg ikke forstå, når vi har en aftale, hvor vi også har talt økonomi, forklarer Pernille Frahm.
– Jeg bliver lidt irriteret over den måde at orientere Folketinget. Det er bare ikke i orden.
Med små bogstaver
Kulturminister Per Stig Møller har svaret på kritikken i et brev til de to partier, men imponerer ikke Pernille Frahm.
– Han skriver, at det er rigtigt nok altsammen, men fortsætter så: Jeg vil dog samtidig henlede jeres opmærksomhed på, at følgende formulering indgår: Aftalen vil være omfattet af tekniske korrrektioner og generelle tværgående effektiviseringsinitiativer i forbindelse med finanslovsprocesser.
Den kattelem vil Pernille Frahm ikke acceptere.
– Det kan ikke være meningen, at vi skal sidde og læse det, der er skrevet med små bogstaver i forlig, hvor vi også har aftalt økonomien. Aftalerne er så gennemhullet, at de ikke er det papir værd den er skrevet på. For fremtiden vil jeg tælle, om jeg har alle mine fingre, når jeg har trykket kulturministeren i hånden, slutter Pernille Frahm.
Mogens Jensen fra socialdemokraterne deler kritikken af kulturministeren.
– Selv om der står det med små bogstaver, så går den ikke. Vi mener ikke, at han kan gennemføre det uden at drøfte det inden for forligskredsen, siger Mogens Jensen.
Han er lodret uenig med den måde, som kulturministeren bruger sin kattelemmen.
– Disse nedskæringern er hverken tekniske korrektioner eller effektivseringskrav. Det er besparelser ad bagvejen med tilbagevirkende kraft, siger Mogens Jensen.
Som et eksempel på, hvor skævt besparelserne rammer, fremhæver han Det Kongelige Teater.
– Teatret fik sidste år tilført ekstra 58 millioner kroner, da det stod klart, at der ikke var penge på budgettet til at drive det nye skuespilhus. Nu skal de spare 64 millioner kroner i samme periode. Til det svarer ministeren, at »det er bare ærgerligt og at de penge skal de bare finde«. Det er dybt godnat, slutter Mogens Jensen.
Han har nu bedt kulturministeren om en oversigt over, hvor meget besparelsen på én procent vil koste hver enkelt af de 36 institutioner. Desuden har han bedt om en samlet redegørelse for de besparelser og konsekvenser, som genopretningsplanen vil få for kulturen.
Det samme har SF’s Holger K. Nielsen, som også ønsker at vide, hvor store besparelserne på kulturen er sammenlignet med de øvrige ministerier.
Kulturministeren har i sit brev tilbudt parterne bag de forskellige flerårsforlig et møde efter sommerferien.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278