Med sin tredje roman om den irske ira-rebel henry smart tegner roddy doyle et poetisk, indsigtsfuld og humoristisk billede af en vigtig tid i irlands historie.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/07a-roddy-doyle-123.jpg)
af Bjarne Nielsen
Den irske forfatter Roddy Doyle, født i det nordlige Irland, er en af denne anmelders absolutte favoritter. Mangen en weekend er brugt på de filmatiserede bøger The Commitments (1987), Smutteren (1990) og Burgerbilen (1991).
Sammen udgjorde de Barrytown-trilogien, der handler og arbejderfamilien Rabbitte. Især filmen The Commitments, der handler om at få samlet et soulband, kendes og elskes af mange herhjemme.
I 1999 udkom En stjerne ved navn Henry, der foregår i de to første årtier af 1900 tallet. Hovedpersonen er proletardrengen Henry Smart der som 14 årig bliver involveret i det historiske Påskeoprør i 1916, og betyder han tilslutter sig Irlands Republikanske Hær, IRA.
Det er en barsk historie om livet på bunden af samfundet, et uromantiserende syn på IRA og historien om det moderne Irlands tilblivelse.
På flugt fra IRA
I 2004 kom den selvstændige fortsættelse Oh, Play That Thing hvor Henry i 1924 flygter fra Dublin via Liverpool til New Yorks Ellis Island for ikke at blive likvideret af IRA.
Byen har muligheder for unge initiativrige folk som Henry Smart. Men Smart er for smart(!) og må efter råd fra byens gangstere flygte. Han rejser til, af alle, gangsternes højborg Chicago hvor alt igen er nyt, især jazzmusikken som der danses til i byens tusinder af smugkroer.
Byens store navn er Louis Armstrong der som Smart har sit at slås med fordi han er sort. Han har brug for hjælp og hvem er bedre til dette en vor helt Henry.
Nu er trilogiens tredje og sidste bind De dødes republik endelig udkommet på dansk. Og hvilket herligt gensyn med Henry Smart.
Henry er fortsat i eksil i staterne og har afskrevet verden, da mesterinstruktøren Henry Ford, der er i gang med filmen Den tavse mand om Smarts liv, samler ham op.
John Wayne får hovedrollen som oprørslederen Smart og Henry selv bliver ansat som IRA-konsulent. Smart slås derefter, i mesterlige beskrivelser, med Ford om den historiske sandhed og senere for en fredelig tilværelse.
Republikken henry
I 1951 vender han hjem til fædrelandet i håb om, at hans rolle i kampen for et selvstændigt Irland i 1921 er glemt. Han starter med et pedeljob i en irsk skole.
Hurtigt går det galt, da Smart begynder at tæske de lærere, der banker børnene. Han opretter den fredelige republik Henry, som minimerer volden, på trods af, at rektor har udstyret lærerne med læderremme til formålet.
Alle Smarts planer om en fredelig tilværelse ryger i vasken, da kampen naturligvis ikke er slut. Mod sin vilje involveres han og da fredsprocessen går i gang, får den gamle veteran en afgørende rolle.
Roddy Doyle har et fint blik for, hvad det er for et samfund, der skaber terrorister/ frihedskæmpere. En yderst vedkommende problemstilling.
Trilogiens bøger kan alle læses uafhængigt af de andre, og med tredje bind om Henry Smart har Doyle skabt et vedkommende værk om en periode af Irlands historie, på en poetisk, indsigtsfuld og humoristisk måde. Det er socialrealisme når den er bedst.
Roddy Doyle:De dødes republik, 392 sider. 299 kroner. Peoples Press
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278