I 1634 bliver Urbain Grandier brændt levende på bålet. Næsten 200 år senere fanger sagen Alexandre Dumas og bliver en inspiration til »De Tre Musketerer«.
Den 18. august 1634 bliver den katolske præst Urbain Grandier brændt på bålet i den franske by Loudun. Han er dømt for at have indgået en pagt med Djævelen.
I virkeligheden er Grandier blevet offer for et af historiens mere udspekulerede justitsmord, som kommer til at have direkte indflydelse på litteraturhistorien.
Urbain Grandier har i en del år fungeret som præst ved kirken Sainte Croix i Loudon. Som så mange andre katolske præster har han set stort på sit løfte om cølibat og haft seksuelle forhold til en lang række kvinder.
Rygterne om Grandiers eskapader når til det lokale kloster, hvor én af de højtstående søstre, Jeanne af Angels, bliver så fascineret, at hun forsøger at få Grandier til at blive hendes »åndelige vejleder«. Da Grandier afviser hendes tilnærmelser, beskylder Jeanne ham for at have brugt sort magi for at prøve at forføre hende.
Snart hævder stadig flere nonner at være blevet besat eller forført af dæmoner påkaldt af Grandier, og sagen bliver bragt for den pavelige Inkvisition.
Sagen tiltrækker sig også opmærksomhed fra Frankrigs måske mægtigste mand: førsteminister og katolsk kardinal Armand Jean du Plessis de Richelieu.
Ham har Grandier angrebet i en række politiske skrifter, og nu ser kardinalen en chance til at skaffe sig af med en besværlig kritiker. For at sikre en dødsdom er det imidlertid ikke nok at anklage Grandier for brud på sit løfte om cølibat. De løse rygter om dæmoner vil næppe heller holde.
Resultatet bliver et helt usædvanligt forfalsket dokument, der bliver fremlagt ved retssagen: Et papir med en tekst skrevet bagvendt på latin (som en hån imod Gud) som rummer en pagt mellem Grandier og syv navngivne djævle såvel som Satan selv.
Dermed er Grandiers skæbne beseglet, for »djævlepagt« er én af de forbrydelser, for hvilken Inkvisitionen altid idømmer dødsstraf.
Den 18. august 1634 bliver Urbain Grandier brændt levende på bålet i Loudun og kardinal Richelieu er en politisk modstander fattigere. Her slutter historien dog ikke, for sagen får et historisk efterspil, som Richelieu næppe har haft fantasi til at forestille sig.
Næsten 200 år senere fanger sagen om Urbain Grandier den franske forfatter Alexandre Dumas' (den ældre) opmærksomhed, og kardinal Richelieus snedige justitsmord bliver en vigtig inspiration til portrættet af ham som en kynisk rænkesmed i Dumas' romaner om »De Tre Musketerer«.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278