06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvorfor skriver Arbejderen så meget om 3F?

Hvorfor skriver Arbejderen så meget om 3F?

Lørdag, 11. september, 2010, 11:49:32

Arbejderen er et tilbud om at se verden fra en anden vinkel end resten af medierne, siger redaktør Birthe Sørensen, som her giver svaret på, hvorfor 3F bliver nævnt i 2441 artikler på arbejderen.dk.

Hvorfor skriver Arbejderen så meget om 3F?
Ali Nabulsi
Arbejderen er altid klar med fotograf og spalteplads, når 3F’erne og andre fagligt aktive blokerer bryghus eller byggeplads for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Når Brønderslev blokerer byggepladsen for at sikre, at overenskomsten bliver overholdt, når Lindø-arbejderne kæmper mod udflytning af deres job, og når arbejdsløse slås mod regeltyranniet.

Listen over artikler, hvor 3F'erne og deres forbund kommer til orde, er fire gange så lang i dagbladet Arbejderens arkiv, som i de andre danske dagblade. En google-søgning fra starten af september viser, at 3F bliver nævnt i 2441 artikler på Arbejderens hjemmeside, mens aviser som Information, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken nævner forbundet i et sted mellem 191 og 716 artikler.

Men hvorfor er 3F så vigtigt for det lille, socialistiske dagblad?

Det hænger sammen med avisens høje prioritering af det faglige stof, fortæller ansvarshavende redaktør, Birthe Sørensen:

– Arbejderen prioriterer dækningen af, hvad der rører sig på arbejdspladserne og i fagbevægelsen højt, fordi vi mener, at fagbevægelsen er en af de vigtigste organisationer i Danmark i dag. Fagbevægelsen har en kæmpe andel i at have kæmpet velfærdssamfundet og de faglige rettigheder, vi kender i dag, igennem. Selvom vi godt kan være kritiske overfor fagbevægelsen, mener vi stadig, at den er den største og vigtigste kraft, når de sejre skal forsvares og udbygges.

Arbejderen blev for nogle år siden kåret som den avis, der har mindst sex i spalterne. Til gengæld bliver journalisterne sendt ud for at dække blokader og strejker tidligt om morgenen, for at besøge fabrikker og byggepladser i landets yderste afkroge og skrive om tørre emner som overenskomstkampe og social dumping. Hvorfor?

– Vi synes jo ikke, at det er tørre emner! Vi synes, at det er vigtige begivenheder, som hver dag optager mange mennesker. Men i den øvrige presse er det næsten usynlige begivenheder. Du ser ikke mange rengøringsassistenter, fabriksarbejdere og buschauffører i de store avisers spalter. Man diskuterer måske, at busserne skal udliciteres, for at sikre den bedste udnyttelse af skattekronerne - men hvem spørger chaufførerne, hvad det vil betyde for deres løn- og arbejdsforhold? Netop derfor er det vigtigt, at der findes en avis, der ser verden ud fra arbejdernes synsvinkel.

Arbejderen kan altså bruge rengøringsassistenten, fabriksarbejderen og buschaufføren til at fortælle om deres arbejdsforhold og syn på samfundet. Men hvad kan de bruge en lille avis som Arbejderen til?

– Mange fagligt aktive bruger Arbejderen til at holde sig informeret om faglige konflikter rundt om i landet. For eksempel når vi opreklamerer og rapporterer fra en blokade mod løndumping i Brønderslev eller en strejke for at få en fyret tillidsmand tilbage i Vamdrup, for at nævne et par af de seneste eksempler.

– Men samtidig kan man bruge Arbejderen til at få sat de daglige kampe ind i et større perspektiv. Arbejderen leverer jo også analyser og argumentation på en lang række andre områder, der er relevante for dem, der er fagligt aktive. Vi har for eksempel skrevet meget om, hvad EU betyder for danske løn- og arbejdsforhold, og vi har fulgt udviklingen med det stigende antal østarbejdere tæt. Vi er modstandere af krig og tilhængere af fred og ser den danske krigsdeltagelse fra et andet perspektiv, end de fleste andre medier. Og vi prioriterer kampen mod regeringens angreb på velfærdssamfundet højt og rejser spørgsmålet om, hvilken politik en ny regering skal føre.

På 3F's kongres i Aalborg, som starter i dag, bliver de delegerede opfordret til at tegne abonnement på Arbejderen. Men mange læser jo allerede avisen i deres faglige klub eller på nettet. Er det ikke nok?

– Først og fremmest er vi jo glade for, at folk læser Arbejderen, lige meget hvor de gør det. Men vi må ærligt sige, at grundlaget for Arbejderen er abonnementsindtægter. Arbejderen adskiller sig fra de andre aviser ved, at vi ikke er i lommen på reklameindtægter og kommercielle interesser. Det betyder, at vi for eksempel kan kritisere Mærsk uden at være bange for, at reklamekronerne ryger. Men det betyder også, at vi kæmper en konstant kamp for at kunne komme på gaden. Derfor har vi brug for, at alle som læser avisen, også tegner et abonnement. Så er man med til at sikre, at der fortsat er en avis, der ser verden fra en anden synsvinkel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. sep. 2010 - 11:49   03. sep. 2012 - 10:53

Medier