06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tiende gang med Buster

Tiende gang med Buster

Lørdag, 11. september, 2010, 11:03:47

Den københavnske filmfestival for børn og unge har siden starten i 2000 udviklet sig til et legerum for film om og til det yngste publikum.

Der var engang en spinkel knægt ved navn Buster Oregon Mortensen. Han boede i den københavnske forstad Brønshøj – en outsider, klassens klovn, tryllekunstner, en magisk undermåler med et hjerte af guld.

I virkeligheden var Buster bare et produkt af forfatteren Bjarne Reuters fantasi. Hans bog, Busters Verden, fra 1979, blev til Bille Augusts film af samme navn i 1984, og Nannas sang om ham bidrog til, at Buster blev et begreb.

I 2000 blev han til en filmfestival med det særlige sigte at præsentere film for og om børn og unge i deres egen øjenhøjde. Busters film har børn og unge i hovedrollen, og de ser problemerne fra deres synsvinkel.

Frem til den 19. september vises ikke blot Bille Augusts film om Buster, og hans øvrige film om børn, Pelle Erobreren, Zappa samt Tro, håb og kærlighed.

Buster 2010 viser169 andre film, ikke blot fra Norden og det øvrige Europa. Der er i år film  fra så eksotiske steder som Mexico, Indonesien, Syd­korea, Indien, Israel, Sydafrika, Etiopien og Uganda.

Busters medielab
Som noget nyt  har Buster i år udvidet festivalen med et digitalt univers. Det sker i Medielab, hvor børn og deres forældre kan lære de nye medier at kende. Her kan de lære at lave deres egne animationer, filmeffekter og rollespil. Desuden har computerspillerne mulighed for at prøve helt nye børnespil til den nye Playstation Move.

Der er også mulighed for at møde den bindegale børnestudievært Jacob Riising og hans helt almindelige kolleger på Gepetto News fra DR’s Ramasjang-kanal. Der vil blive jammet, rappet og digtet med musikeren Chapper, og Løgnhalsen fra DR, også kendt Carl Quist Møller, vil underholde med sine røverhistorier.

Voksne og større børn kan desuden deltage i tre af Buster MediaLabs paneldebatter om børns forbrug af digitale medier. Her mødes producenter, politikere, forskere, undervisere, pædagoger, netredaktører og professionelle spillere.

Alle arrangementer indgår i et imponerende program denne weekend i Politikens Hus.

Et andet nyt initiativ er Buster på farten. Ideen er at sprede nogle af filmfestivalens mange gode tilbud til andre byer, så Buster på farten lægger vejen forbi en række udvalgte biografer uden for København, blandt andet i Holte, Lyngby, Tisvilde, Birkerød og på Frederiksberg.

Unge filmskabere
Buster hedder også Oregon, og det samme hedder festivalens filmkonkurrence for filmskabere under 20 år.

Oregon er til, fordi der skal laves flere og bedre film af unge danske filmskabere. Finalefilmene er fundet gennem regionale konkurrencer og i denne weekend vises de og de bedste premieres – med alt fra konsulenttimer til et budget for kommende film.

Ingen filmfestival uden en publikumspris, og sådan en har Buster også. Det er dagbladet Politiken, der uddeler, og det er publikum der bestemmer, hvilke af ti udvalgte film, der løber med æren.

Vinderen offentliggøres ved festivalens afsluttende prisuddeling 17. september i Palads Bio.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. sep. 2010 - 11:03   03. sep. 2012 - 10:50

Film