En tidligere CIA-agent dræber chilensk politiker. Efterfølgende kommer det frem, at USA’s ambassade i Paraguay har bistået morderen.
Den 21. september 1976 eksploderer en kraftig bilbombe midt på Sheridan Circle i ambassadekvarteret i USA’s hovedstad Washington D.C.
I den eksploderede bil befinder sig blandt andre den eksilerede chilenske politiker og diplomat Orlando Letelier, der dermed bliver det seneste offer for de sydamerikanske militærdiktaturer og CIA’s mordkampagne kendt som »Operation Kondor«.
Orlando Letelier er i 1971 blevet udnævnt som Chiles ambassadør i USA af den socialistiske præsident Salvador Allende, men bliver i 1973 hentet hjem til Chile for at indgå som en styrkelse af regeringen, der er under voldsomt pres fra højrefløjen.
Her når Letelier at tjene både som udenrigs-, indenrigs- og forsvarsminister, indtil det USA-støttede militærkup den 11. september 1973. Under kuppet er Letelier blandt de første til at blive arresteret, og i de følgende måneder bliver han flyttet rundt mellem en række forskellige koncentrationslejre, inden han pludselig bliver løsladt efter seks måneder og fløjet til USA med besked på at holde sig væk fra politik.
Letelier har dog ikke tænkt sig at rette sig efter dén ordre og begynder straks i USA en lobby-kampagne imod Augusto Pinochets militærdiktatur. Letelier’s arbejde gør ham hurtigt til et mål for den såkaldte »Operation Kondor« – en CIA-støttet kampagne med deltagelse fra en række sydamerikanske militærdiktaturer med det formål at overvåge og snigmyrde venstreorienterede demokratiforkæmpere.
Michael Townley, en agent fra det chilenske hemmelige politi og tidligere CIA-agent, får til opgave at »uskadeliggøre« Letelier. I samarbejde med en række eksilcubanske agenter lykkes det Townley at få placeret en selvudløsende bombe under førersædet på Leteliers bil.
Klokken halv ti om formiddagen den 21. september 1976 eksploderer bilen på Sheridan Circle. Letelier bliver dræbt næsten øjeblikkeligt, mens hans assistent Ronni Moffitt, der sidder på forsædet ved siden af, bliver dødeligt såret.
Under efterforskningen kommer det frem, at Townley og flere af hans medskyldige har fået direkte støtte fra den amerikanske ambassade i Paraguay, som blandt andet har forsynet dem med visa til USA, til trods for at deres pas er falske. Tre af Townleys medgerningsmænd modtager lange fængselsstraffe, mens Townley selv kommer under »vidnebeskyttelse« og slipper med ti år.
Augusto Pinochet bliver aldrig stillet til ansvar før sin død i 2006, og ingen af de ansvarlige repræsentanter fra CIA eller den amerikanske regering bliver så meget som undersøgt for deres medvirken.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278