06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagbevægelse og arbejderkunst

Fagbevægelse og arbejderkunst

Onsdag, 06. oktober, 2010, 10:19:58

Der er lagt et alsidigt program ved seminaret i Århus om mundtlige beretninger og billedlige udtryk i arbejderkunsten.

Fagbevægelse og arbejderkunst
På seminaret fortæller Hanne Abildgaard om Arbejdernes Kunstforenings samling, der er blevet overdraget til Arbejdermuseet. Blandt dem dette træsnit af Finn Hjortskov Jensen, »Tømrer« fra 1988.

Der er lagt op til en interessant dag hos LOÅrhus mandag den 11. oktober. Fra klokken 9 om morgenen til afslutningen cirka klokken 18 vil deltagerne blive præsenteret for en lang række indlæg om arbejderkunsten i arbejdernes eget liv.

Som noget ganske enestående har seminaret inviteret folk »fra gulvet« med til seminaret som indlægsholdere, alle fra de ufaglærtes fagforening 3F.

En af dem er Villy Andersen, tidligere arbejdsmand på Aarhus Flydedok. Han fortæller om, hvad der sker når en arbejdsplads lukker.

En anden er Jesper Frid, tidligere fællestillidsmand på bryggeriet Ceres. I et halvt år før det lukkede den 28. november 2008 deltog han sammen med Kirsten Folke Harrits og faglig sekretær i 3F, Rymarken Århus, Susanne Ovy Petersen i et projekt, der fotograferede en arbejdsplads, der skulle lukke.

En tredje arbejder er den svenske billedkunstner Roine Jansson, der rejser rundt i Sverige, Frankrig og Belgien for at male minearbejdere. Pengene skaffer han ved at tage lønarbejde i perioder.

I Århus har fagbevægelsen været engageret i kulturværksteder, hvor arbejdere har fortalt deres livshistorier. Det fortæller faglig sekretær i 3F, Rymarken, og tidligere formand for Kvindeligt Arbejderforbund iÅrhus, Yvonne Christensen om.

Den tidligere formand for Murersvendenes Fagforening i Århus, Ove Peitersen, fortæller om sin bros, murersvend og opmåler i Århus, Peter Peitersens billedkunst.

Fra Arbejdermuseet i København kommer forsknings- og formidlingsleder Hanne Abildgaard og fortæller om en nu hedengangen institution, Arbejdernes Kunstforening, som med deres initiativ Kunst på Arbejdspladsen i fire årtier bragte virksomhedernes ansatte i kontakt med billedkunsten.

Andre indlæg er fra den norske professor i historie, Ingar Kaldal, og den finske kunsthistoriker Tutta Palin.

Det hele afsluttes af en fælles debat om, hvor arbejderkunst kan få en plads eller måske en større plads i fagbevægelsen, i folkeoplysningen, i undervisningen og i forskningen.

Debatten styres af to svenske sværvægtere inden for arbejderkunsten. Det er Kjersti Bosdottir, som er Kulturombudsmand for IF Metal Stockholm og Maths Isacson, professor i økonomisk historie ved Uppsala Universitet og i Industriminneforskning ved Kungliga Tekniska Högskolan.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. okt. 2010 - 10:19   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur