05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

På sporet af arbejdets kultur

På sporet af arbejdets kultur

Onsdag, 06. oktober, 2010, 10:27:06

I næste uge er Århus vært for et enestående seminar om fagbevægelse og arbejderkunst. Det sætter blandt andet fokus på mundtlige beretninger og arbejderbilleder.

På sporet af arbejdets kultur
Kirsten Folke Harrits

En gruppe kunstnere, arbejdere, forskere og oplysningsfolk er gået på jagt efter den nordiske arbejderkunst og –kultur, inden den forsvinder.

Derfor afholdes et seminar om arbejderkunst med særlig vægt på arbejdernes mundtlige beretninger og deres skildringer af arbejdslivet i malerier og fotografier.

Det er gratis at deltage i seminaret, der rent praktisk arrangeres af AOF Midt, 3F Rymarken, LOÅrhus og Kulturhus Århus. Sidste frist for tilmelding er i dag, så man kan lige nå at komme med.

Blandt indbyderne er Kirsten Folke Harrits, som har arbejdet med arbejderfortællinger i mange år.

– Det er vigtigt er at bevare arbejdernes beretninger om industrisamfundet. Det er jo en kultur, som arbejderne har udviklet, og som nu på grund af kapitalens interesser forsvinder, siger Kirsten Folke Harrits til Arbejderen.

– Hver gang en arbejdsplads ødelægges, sletter man det niveau som arbejderne har opnået af menneskelighed, af sammenhold, af solidaritet på dén arbejdsplads, fortsætter Kirsten Folke Harrits.

Arbejderfortælling
Hun er mundtlig historiker og fotograf. Sammen med Ditte Scharnberg har hun siden 1982 drevet et kulturværksted, hvis formål har været at indsamle og formidle arbejdernes fortællinger.

– Jeg forstår arbejderkunst som kunnen, og arbejdernes særlige kunnen er netop, at de er fortællere, siger Kirsten Folke Harrits.

– Med seminaret vil vi også gøre opmærksom på, at arbejderkunst og fagbevægelse hænger sammen, forklarer hun.

Arbejderkunst i norden
Seminaret i Århus følger op på to tidligere om arbejderkunst i Norden. Det første fandt sted i april 2008, hvor forskere, undervisere, fagligt aktive og museumsansatte mødtes til et seminar i Smedjebacken i Sverige.

Foredragene blev samlet i bogen Fram träder arbetaren – Arbetarkonst og industrisamhällets bilder i Norden. Den blev herefter præsenteret på et seminar i februar i Landskrona.

Formålet med denne serie af seminarer, der efterfølges af yderligere et seminar i Norge og et i Finland, er at få fod på vor viden om arbejderkunsten.

Arbejderkunst, arbejdets kunst og industrisamfundets billeder er områder, der er ret mangelfuldt definerede og kun sparsomt belyst i forskningen.

Alligevel har mange arbejderkunstnere, især i Sve­rige, fået et stort publikum. En af disse var Johan Ahlbäck, der fik ry som »arbejdets maler«, og det er Ahlbäckstiftelsen, der er primus motor i seminarerne om arbejderkunst.

Mundtlige beretninger og billedlige udtryk. Seminar om fagbevægelsen og arbejderkunst. Aarhussalen, Skt. Knuds Torv 3, Århus C, mandag 11. oktober. Deltagelse er gratis. Sidste frist for tilmelding er i dag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. okt. 2010 - 10:27   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur