»Mytteriet« i militær-fængslet Presidio Stockade er med til at åbne befolkningens øjne for, at ikke alle soldater er tilhængere af krigen.
Om morgenen den 14. oktober 1968 begynder en gruppe indsatte i militærfængslet Presidio Stockade i San Francisco, Californien, en organiseret protest, der for første gang skal åbne offentlighedens øjne for den store modstand imod krigen i Vietnam, der findes blandt soldaterne i den amerikanske hær.
Mange af de indsatte er fængslet, fordi de har nægtet at gøre krigstjeneste i Vietnam. Mange soldater føler, at de har meldt sig til hæren for at beskytte USA, ikke for at tjene imperialistiske interesser tusindvis af kilometer borte.
Protestaktionen den 14. oktober har flere årsager. Den 11. oktober er en indsat blevet skudt og dræbt af en vagt, da han nægter at udføre tvangsarbejde.
I forvejen er forholdene i fængslet, der huser 140 fanger, selv om der kun er plads til 88, så dårlige, at et oprør ulmer lige under overfladen.
Dagen efter mordet afholdes en stor offentlig protestmarch i San Francisco imod krigen. Her deltager en del soldater fra de lokale kaserner, selv om officererne har prøvet at holde dem væk ved at beordre ekstra øvelser på tidspunktet for marchen.
Fire af de soldater, som har deltaget i protestmarchen, og dermed er udeblevet fra tjeneste, melder sig selv samme dag og bliver indsat i Presidio Stockade. De fire soldater - Blake, Mather, Pawlowski og Rowland – hjælper i de kommende dage de indsatte i fængslet med at organisere protesten.
Om morgenen den 14. oktober, mens fangerne marcherer ud til arbejdet, sætter 27 af dem sig pludselig ned i græsset og begynder at synge »We shall overcome«, mens Pawlowski læser fangernes krav højt. De kræver bedre forhold og et stop for tvangsudskrivningerne til krigen i Vietnam.
Protesten varer kun få minutter inden vagter og militærpoliti får splittet gruppen og ført de oprørske fanger tilbage til deres celler. Protestaktionen får imidlertid et voldsomt retsligt efterspil i foråret 1969, hvor deltagerne i aktionen i små grupper bliver stillet for en militærdomstol og anklaget for mytteri, en anklage der potentielt kan give dødsstraf.
Den første gruppe anklagede bliver idømt mellem 14 og 16 års hårdt strafarbejde, men allerede da er de folkelige protester mod retssagerne blevet så voldsomme, at retten ændrer anklagen til »forsætlig lydighedsnægtelse«. I 1970 bliver de første domme omstødt og samtlige deltagere idømt mindre disciplinærstraffe.
»Mytteriet« i Presidio Stockade er det første eksempel på en åben protest fra amerikanske soldater imod Vietnamkrigen, og det hjælper i høj grad med at åbne befolkningens øjne for, at ikke alle soldater er tilhængere af krigen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278