05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Inspiration til at vende dagligdagen på hovedet

Inspiration til at vende dagligdagen på hovedet

Lørdag, 23. oktober, 2010, 10:53:12

Ved læsning af bogen om Ole Lund Kirkegaard griber man sig i at have lyst til at gøre »sære og mystiske ting«, sådan som Lille Virgil, Gummi-Tarzan, og Orla Frøsnapper gør.

Inspiration til at vende dagligdagen på hovedet

Af Mikael Strandbech

Efter endt læsning af Jens Andersens bog En livshistorie om børnebogsforfatter, skolelærer og kunstmaler Ole Lund Kirkegaard sidder man tilbage både opløftet og berørt.

Man vil uundgåelig gribe sig selv i at have lyst til at gøre »sære og mystiske ting«, sådan som figurerne i Ole Lund Kirkegaards mest kendte bøger Lille Virgil, Gummi-Tarzan, Orla Frøsnapper og Hodja fra Pjotr gør, og som Ole Lund Kirkegaard gjorde gennem hele sit liv. På anarkistisk vis vende dagligdagen på hovedet.

Og samtidigt er man også dybt berørt over al den vilje, al den kreativitet, al det livsmod skulle slukkes i så tidlig en alder og på så tragisk vis. Ole Lund Kirkegaard døde bare 39 år gammel, alkoholiseret, nedbrudt og alene.

En fri barndom
Livsmodet og kreativiteten havde gode vilkår i Ole Lund Kirkegaards barndom. Med en mild og omsorgsfuld moder, og en frisindet fader. Med adgang til en stor frodig baghave, hvor Ole og gadens unger uforstyrret kunne udforske fantasiens hjemlande.

Tidligt viste Ole talent for at tegne og fortælle historie. At fortælle historier var også noget faderen dyrkede med stor lyst. Storm P. og Grundtvig var ledestjerner i det Kirkegaardske hjem.

Det var dog ikke lutter jordbærsnitter og solskin, for i perioder drak faderen heftigt, og så måtte Ole og hans bror træde støttende til.

Ole Lund Kirkegaard har selv udtalt i 1969 til Århus Stifttidende om sin barndom:

– Jeg er heldigvis fra en tid, da man var fri for den børnevenlighed, vi har nu. Dengang kunne man være i fred for de voksne, og det var storartet. Ingen blandede sig noget videre i, hvad børn foretog sig.

Al magt til fantasien
Et alternativt syn på forholdet mellem børn og voksne bragte Ole Lund Kirkegaard også med sig, da han i 1965 blev ansat skolelærer og skoleleder i Oue landsbyskole:

– Den værste form for moral er de voksnes dogmatiske fremstilling af lydighed, artighed og så videre. Hvorfor? Fordi den dominerende, fantasiløse, uærlige magtfaktor er bange for den nye magtfaktor som hedder børn, fantasi, mod, ærlighed, manglende respekt for normer. Dette aldeles pragtfulde og vildt groende med de mange nye muligheder.

Og videre:

 – En skole skal faktisk være et slags hjem, et glad og lyst sted at komme, hvor man foretager sig ting, man skal lære. Man skal ha’ det rart med hinanden og tale om ting, der rummer perspektiver, man har brug for.

Faldt sneen tæt i skoletiden, kunne skolelærer Ole Lund Kirkegaard sagtens finde på at suspendere al undervisning for en daglang sneboldkamp. Lige som elevernes havde udsmykket skolens facade med en eksplosion af farver og fantasi.

Når det kom til de såkaldt fagligt svage elever, sagde Ole Lund Kirkegaard:

– Det ser så pænt ud at vi hjælper dem, men det er os selv, vi hjælper – eller det samfund vi måske ikke engang selv synes er i orden. De børn har et helt andet behov. Det er det, vi skal give dem ret i.

Lille Virgil
Som kunstner var Ole Lund Kirkegaard især inspireret af Pablo Picasso og Ernest Hemingway. Men flere gange nævner han selv den daglige kontakt til børnene og deres verden som en af sine vigtigste inspirationskilder. Måske fordi børn kan beskrives som mennesker i deres følelsers vold. Præcis som Picasso og Hemingway.

I 1967 udgiver Gyldendal Ole Lund Kirkegaards debutbog Lille Virgil. En bog der angiveligt satte en ny dagsorden for børnelitteratur i Danmark. Fantasi, farver og forestillingskraft. Og en bog som blev starten på et forfatterskab, der ikke uden grund internationalt blev sammenlignet med Astrid Lindgrens.

 Jens Andersen, der har skrevet biografier om H.C. Andersen, Tove Ditlevsen, Tom Kristensen, Thit Jensen og Frank Arnesen har med denne bog – der indeholder masser af ukendte fotos samt aldrig offentliggjorte tegninger og malerier – formået at  rejse et både nuanceret og gribende mindesmærke over et bemærkelsesværdig menneske, der ville være fyldt 70 år i år.

Jens Andersen: Ole Lund Kirkegaard – en livshistorie. 304 sider. 299 kr. Gyldendal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2010 - 10:53   03. sep. 2012 - 10:38

Bøger