Information mener, at beslaglæggelsen er et groft overgreb mod ytringsfriheden og forsøg på censur. Derfor optrykker avisen de forbudte artikler.
Den 5. november 1969 slår dansk politi til mod to politiske tidsskrifter i ét af efterkrigstidens værste anslag imod den fri presse i Danmark.
Den 22. oktober 1969 er dagbladet Information udkommet med en artikel, der afslører eksistensen af en hemmelig aflytningscentral i kælderen under Københavns Universitets Asiatisk Institut i Kejsergade i København. Fra denne central har Forsvarets Efterretningstjeneste (FET) aflyttet alle udenrigs-telegraflinier fra det nærliggende Købmagergade Postkontor samt telefonlinierne fra en KTAS central.
»Kejsergadesagen« eksploderer øjeblikkeligt både i pressen og på Christiansborg, selv om regeringen desperat forsøger at dysse sagen ned. Det er overvejende sandsynligt, at de fleste af aflytningerne, der blev foretaget i Kejsergadecentralen, er sket uden dommerkendelse, og dermed er ulovlige. Centralens aktiviteter er dog aldrig blevet fuldstændigt afklaret.
Både Vietnam Solidaritet og Politisk Revy planlægger artikler om en uddybning af Kejsergadesagen, der skal komme i de to blades novembernumre. Her bliver centralen sat ind i en større sammenhæng og bindingen til USA, og de danske stationers underordning af den amerikanske superspioncentral, National Security Agency, bliver påvist.
Det bryder FET sig ikke om. Natten til den 5. november stormer kampklædt politi De Danske Vietnamkomiteers kontorer i Grønnegade for at beslaglægge hele oplaget af bladet Vietnam-Solidaritet. Aktionen bliver dog alt andet end vellykket, da bladet allerede er sendt ud, og det lykkes kun politiet at opsnappe en femtedel af oplaget i posten.
Mere held har man med en lignende aktion dagen efter mod bladet Politisk Revy, hvor stort set hele oplaget af det nyeste nummer bliver beslaglagt på bladets trykkeri.
Information har fra start den opfattelse, at beslaglæggelsen er et groft overgreb mod ytringsfriheden og forsøg på censur. Derfor optrykker avisen de forbudte artikler, hvilket koster Informations redaktør og to journalister en sigtelse efter den milde spionageparagraf.
Informations offentliggørelser er med til at bringe sagerne ned på jorden, og ødelægger historien om det forenede anslag mod statens sikkerhed. Da sagen endelig kommer for retten i marts 1971 bliver de tre fra Information idømt særdeles lave straffe, der ligger langt fra de »forbrydelser« og strafferammer, som nogle politikere og medier havde påberåbt sig i de hysteriske novemberdage i 1969.
Også redaktørerne af Politisk Revy og Vietnam-Solidaritet slipper billigt i forhold til de oprindelige anklager, og modtager en række relativt ubetydelige dagbøder.
TAGS:
kultur, historie, dagens historie
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278