05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nye hug til bibliotekerne

Nye hug til bibliotekerne

Onsdag, 10. november, 2010, 10:35:24

Regeringen presser stadig kommunerne til at spare på bibliotekerne. Nu skal kulturministeren i samråd om bibliotekslukningerne, men det ændrer ifølge Enhedslisten ingenting.

❝Regeringen vil vaske sine hænder og sige, at kommunerne bestemmer over deres egne penge, og det er jo bekvemt for dem. Per Clausen, Enhedslistens kulturordfører

Fire ud af fem kommuner er klar til at svinge sparekniven over de lokale folkebiblioteker. Det viser undersøgelser både fra personalets og bibliotekernes egne organisationer.

Bibliotekarforbundet har undersøgt 72 kommuner, om de vil spare på bibliotekerne. Det svarer 80 procent ja til.

Samme resultat når Danmarks Biblioteksforening. I en tendensundersøgelse af 98 kommuner svarer 76 procent, at de skærer på bibliotekernes budget i 2011.

80 procent vil fyre personale, hver tredje vil spare på materialerne og hver femte vil lukke filialer.

Samråd om lukning
Det får nu SF’s kulturpolitiske ordfører Pernille Frahm til at kalde kulturminister Per Stig Møller i samråd om bibliotekslukningerne.

SF vil for det første gerne vide, hvordan ministeren på den baggrund vil sikre, at bibliotekerne fortsat kan udfylde rollen som landet største mødested for folkeoplysning og kultur.

Dernæst spørger Pernille Frahm ind til besparelsernes indflydelse på den planlagte digitalisering af bibliotekerne.

Endelig beder hun ministeren om en opgørelse af, hvordan situationen er i Udkantsdanmark for brugere uden egen bil, for eksempel ældre, børn og unge. Tal fra Syddansk Universitetscenter viser, at brugerne falder fra, jo længere der bliver til de lokale filialer.

Vasker sine hænder
Enhedslistens kulturordfører Per Clausen mener ikke, at et samråd om bibliotekernes situation vil ændre noget.

– Regeringen vil vaske sine hænder og sige, at kommunerne bestemmer over deres egne penge, og det er jo bekvemt for dem, siger han til Arbejderen.

Ifølge ham har regeringen bevidst undgået en debat om at fastholde bibliotekernes aktivitets- og serviceniveau på landsplan.

– Hvis den gjorde det, ville den også være nødt til at afsætte midler af til kommunerne på området, konstaterer Per Clausen.

Det afslører det generelle problem, at kommunerne ikke har økonomi til at sikre de nødvendige bevillinger til bibliotekerne. Og at der ikke er tale om nogen ny situation.

– Bibliotekerne har været under nedskæring i hvert eneste budget de sidste ti år, og hele tiden har man sagt, at situationen er alvorlig, slutter Per Clausen.

Fremtidens bibliotek
Mens folkebibliotekerne år for år er blevet skåret til benet, så får de stadig flere brugere. Det skyldes blandt øget brug af elektroniske medier, lige som mange danskere fortsat foretrækker at låne bøger på bibliotekerne.

Derfor undrer regeringens politik formanden for Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen.

– Fra politisk side er der stadigt stigende krav og forventninger til bibliotekerne som borgernes indgang til samfundet. Så nytter det altså ikke noget, at bibliotekernes økonomiske fundament udhules igen og igen, siger han i en kommentar til foreningens undersøgelse.

Officielle tal viser, at der siden kommunalreformen i 2007 er forsvundet 173 biblioteker frem til 2010.

Hvis hver femte kommune lukker filialer i forbindelse med budgetterne for 2011 vil det betyde, at yderligere 35 filialer vil forsvinde.

Et udvalg under Kulturministeriet udsendte i marts en rapport om Folkebibliotekerne i vidensamfundet.

Den lægger op til øget tilgængelighed, styrket fokus på inspiration og læring for brugerne, samt en digitalisering af bibliotekernes materiale.

Rapporten skal danne grundlag for visioner om fremtidens bibliotek i et samarbejde mellem Folketinget, kommunerne og bibliotekernes organisationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. nov. 2010 - 10:35   03. sep. 2012 - 11:01

Kulturpolitik