På søndag starter kunstnere og politikere den koordinerede kamp for at vælte den borgerlige regering ved det kommende valg.
Laboratorium for politiske viser skyder nu den kommende valgkamp i gang med et stort anlagt møde på søndag.
Under temaet Valget før valget mødes kunstnere og politikere i PH-cafeen på Halmtorvet i København.
De skal med Hanne Reintoft som ordstyrer sammen finde ud af, hvordan kunst og kultur kan bruges aktivt under valgkampen til at vælte den borgerlige regering.
– Vi ved, at valget nærmer sig, så vi kunne jo passende begynde at træffe nogle praktiske valg for, hvordan vi forholder os i den kommende valgkamp, siger primus motor i Laboratoriet for politiske viser, Per Warming, til Arbejderen.
Ideen til mødet på søndag fik han, da Anders Taarnby Thomsen fra Enhedslisten i Helsingør ringede. Han har organiseret Gadekoret, et lille kor, der synger egne tekster til kendte melodier under demonstrationer.
– Han spurgte, om vi ikke skulle lave noget med politisk sang i den kommende valgkamp, og det er jo det, vi har Laboratoriet for politiske viser for, smiler Per Warming.
Han kontaktede laboratoriets arbejdsgruppe med Trille, Pelle Voigt, Leif Monnerup, Erik Juul Andersen og ham selv.
– Vi blev enige om, at det skulle være en diskussion med udgangspunkt i kunst. Så vi inviterede kulturordførerne fra oppositionspartierne til at mødes med en håndfuld kunstnere, der skulle være meget forskellige, både hvad angår alder og stilarter, fortsætter Per Warming.
Så på mødet søndag vil de fire kulturordførere blive præsenteret for et stykke kunst, et nummer eller lignende af så forskellige navne som det modkulturelle galehus Fransk Dolkeparti, Jesper Klein, Gadekoret, rappere Oliver Ravn og filmmand Mikkel Skov.
– Desuden kommer vor svenske kollega, grundlægger af laboratoriet i Stockholm, sanger og sangskriver Jan Hammarlund med en masse erfaring fra den nyligt overståede valgkamp, samt Kim Ingemann, som er musiker og kulturjournalist på netavisen Modkraft, fortsætter Per Warming.
Opskriften er, at politikerne får forbud mod at holde de sædvanlige små indledningstaler, som de er så gode til.
– Det gider vi ikke. I stedet starter vi med Trilles Vort Modersmål var Dejligt som fællessang. Så sætter Hanne Reintoft den første kunstner på, der giver sit bud på noget til valgkampen, siger Per Warming.
Tanken er så, at politikerne kommenterer på det kunstneriske indslag, og at man så går videre til den næste kunstner, og hele raden rundt.
– Politikernes rolle er at give svar på tiltale, forholde sig til de udfordrninger, som de enkelte kunstnere disker op med.
Per Warming håber, at mødet ikke kommer til at handle om kulturpolitik, men om det konkrete: Den kommende valgkamp.
– Det handler dels om at holde sammen på os selv, og forhindre vore modstandere i at spille os ud mod hinanden. Og så skal vi tage udgangspunkt i den sang, som hver af de medvirkende har fundet ud af at fyre af, slutter Per Warming.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278