I dag præsenterer Arbejderen tegneserien »Sjakket« om livet på en byggeplads. Manden bag tegningerne er betonarbejder Jakob Mathiassen.
Tempopres, dårlig sikkerhed, en ledelse der gerne vil kontrollere alt og hierarkiet på en byggeplads.
Det er den slags problemstillinger, der beskrives i tegneserien »Sjakket«. Serien starter i dag i Arbejderen og vil de kommende måneder kunne findes på avisens bagside hver weekend.
Det er betonarbejder Jakob Mathiassen, der har lavet tegneserien. Han blev i september 2008 ansat på byggeriet af »det skæve hotel« ude ved Bella Centret i København.
– Jeg var lige blevet far på det tidspunkt. Min datter Ronja var tre måneder. Jeg var arbejdsløs, og det var krisetider. Det var vigtigt at få arbejde og beholde det af hensyn til familien. Derfor gjaldt den om ikke at lave brok på den nye arbejdsplads, fortæller Jakob Mathiassen til Arbejderen.
Han er 32 år og har arbejdet som betonarbejder siden 2001. Før det har han været postbud, avisbud, arbejdsdreng og »kassedame«.
Holdt kæft tegninger
I sin »karriere« som betonarbejder har Jakob være i front med at få kollegaerne til at melde sig ind i fagforeningen og få sjakbajsen til at tale kollegaernes sag overfor firmaet.
– Jeg har alt i alt været noget støjende, og når du samtidig er ung og ikke alt for erfaren, står du også først til at ryge ud fra pladsen, konstaterer Jakob Mathiassen tørt.
Det var derfor han besluttede, at stilen skulle lægges om på hotelbyggeriet, så han kunne blive på arbejdspladsen i en længere periode.
– Men det gjorde rigtig ondt at holde kæft overfor urimelighederne. Jeg blev deprimeret og tvær.
Efter et halvt års barsel med Ronja, som Jakob nød i fulde drag, var han klar over, at han måtte finde en anden måde at fungere på ude på byggepladsen.
– Jeg ville ikke være et brokkehoved igen, men var nødt til at finde en ventil til at få min vrede ud med. Så fandt jeg på at lave tegninger fra byggepladsen, at bruge humoren til at kritisere forholdene med. I stedet for at skælde og smælde på et informationsmøde vænnede jeg mig til at lave en tegning, der drillede ledelsen, i stedet for.
Den nye taktik betød, at Jakob Mathiassen fik det meget bedre. Det med at tegne lå lige for. Jakob har, som han selv siger, altid laver krusseduller og karikaturer. Blandt kollegaerne vakte tegningerne, der spiddede ledelsen, stor begejstring.
– Måske rykkede mine tegninger nogle af kollegaerne. Jeg gav i hvert fald ord til det, alle følte. Der kom også andre på byggepladsen, der begyndte at lave satire som kommentar til situationen på byggepladsen, fortæller Jakob Mathiassen.
Pres på sikkerheden
»Sjakket« er udover hotelbyggeriet også blevet til på baggrund af episoder på nogle af Jakob Mathiassens tidligere arbejdspladser. Og nogle ideer er ifølge ham selv tyvstjålet fra andre tegneserier.
Den stribe, Arbejderen bringer i dag, viser et informationsmøde, byggeledelsen holder, inden en ny stor opgave skal i gang. Lederen når at komme med en stribe modsatrettede meldinger om, hvad der er det vigtigste at sikre.
Som det næsten altid sker på en byggeplads, bliver sikkerheden klemt af kravene om hurtighed.
– Det er det mest problematiske, at ansvaret for sikkerheden lægges over på os, samtidig med at de presser hastigheden i vejret. Man bliver nødt til at se stort på sikkerheden, når man presses hele tiden. Efter min mening er kulturen på byggepladsen skabt af bygherrens ønske om højere hastighed, erklærer Jakob.
Han beskriver sit eget politiske tilhørsforhold som »langt til venstre for midten«.
– Min politiske uddannelse fik jeg i Ungdomshuset og i min tid som aktiv i 3F Ungdom. Siden da har jeg ikke fundet anledning til at være med i et specielt politisk miljø, siger han.
Jakob har fundet det helt naturligt at tilbyde Arbejderen sin serie.
– I er jo den eneste arbejderavis, erklærer han med et stort grin.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278