09 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Seattle - et vendepunkt for anti-globaliseringsbevægelsen

Seattle - et vendepunkt for anti-globaliseringsbevægelsen

Tirsdag, 30. november, 2010, 11:17:39

I 1998 er det lykkedes aktivister på fredelig vis at blokere for et stort møde i OECD. I november 1999 håber aktivister at kunne gøre det samme ved WTO's møde i Seattle.

Dagens Historie 30. november 1999

Om morgenen den 30. november 1999 begynder tusindvis af mennesker at marchere ad forskellige ruter imod Washington State Convention and Trade Center i storbyen Seattle i staten Washington, USA.

Det bliver starten på nogle af de indtil da mest omfattende protester imod globaliseringen og de rige landes magt over verdenshandelen.

Verdenshandelsorganisationen WTO er blevet dannet i 1995 som en fortsættelse af den gamle GATT-aftale. Selv om meget af den nye organisations virke er blevet demokratiseret sammenlignet med GATT, så fungerer WTO stadig først og fremmest som et redskab til at sikre den ulige byttefordeling i handlen mellem verdens nationer til gavn for de rigeste lande.

Som modvægt til WTO's og Den Internationale Valutafond, IMF's magt er til gengæld fremvokset en bred politisk græsrodsbevægelse, der på dette tidspunkt er begyndt at gå under navnet anti-globaliseringsbevægelsen. Bevægelsen omfatter en lang række organisationer med vidt forskellige politiske mål samlet i deres modstand imod den unfair fordeling af verdens goder og de internationale organisationer og multinationale selskaber, der er ansvarlige for den.

I 1998 er det lykkedes aktivister på fredelig vis at blokere for afholdelsen af et stort møde i den økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, og i november 1999 håber store grupper af aktivister at kunne gøre det samme ved WTO's tredje store ministermøde i Seattle.

Den 30. november 1999 lykkes det over 40.000 aktivister fra hele verden af forhindre afholdelsen af mødets åbningsceremoni gennem en ikke-voldelig fysisk blokade. Det amerikanske politi svarer igen med knipler, tåregas og peberspray. Over de næste fire dage raser voldsomme kampe mellem politi og demonstranter gennem Seattles gader.

I mellemtiden er det næsten umuligt for WTO's medlemsrepræsentanter at mødes, og hele konferencen ender resultatløst den 2. december. Den folkelige protest har sejret, men det har kostet dyrt med omfattende ødelæggelser i Seattle's centrum og flere end 600 aktivister bliver anholdt, de fleste uretmæssigt og nogle få for hærværk. 157 af dem får senere udbetalt en samlet erstatning på en kvart million dollars.

Fra 2001 flytter WTO sine ministermøder til Doha i Qatar for at undgå folkelige protester. For anti-globaliseringsbevægelsen bliver »Slaget om Seattle« et vendepunkt og en inspiration for mange fremtidige protestaktioner. Af direkte konsekvenser kan desuden nævnes, at det internationale netværk for progressiv journalistik IMC, bedre kendt som »Indymedia«, får sin begyndelse i forbindelse med Seattle-protesterne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. nov. 2010 - 11:17   03. sep. 2012 - 10:59

Historie