11 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

17. december 1961 Inderne tager hvad der er deres

17. december 1961 Inderne tager hvad der er deres

Fredag, 17. december, 2010, 11:01:30

Siden starten af 1950’erne har der været åbne kampe mellem portugisiske kolonitropper og lokale befrielses-bevægelser, der ofte benytter civil ulydighed.

Klokken kvart i ti om morgenen den 17. december 1961 bryder de første kampe ud mellem det indiske militær og portugisiske kolonitropper på grænsen til enklaven Goa på den indiske vestkyst. Befrielsen af en af de sidste tilbageværende kolonier i Asien er undervejs.

Siden Indiens selvstændighed fra britisk overherredømme i 1947 har Portugal under ledelse af diktatoren António de Oliviera Salazar holdt fast i de små enklaver Goa, Daman og Diu på vestkysten. De 1.500 kilometer huser over 600.000, de fleste indfødte indere, der lever under et undertrykkende kolonistyre.

Siden starten af 1950’erne har der været åbne kampe mellem portugisiske kolonitropper og lokale befrielsesbevægelser, der trods den massive undertrykkelse ofte benytter Ghandis ikke-voldelige strategi for civil ulydighed.

Det nyligt uafhængige Indien lægger op gennem årtiet et stadig større pres på Portugal for at lade enklaverne blive en del af et frit Indien. Det portugisiske diktatur holder imidlertid fast på, at enklaverne er en del af det »metropolitane« Portugal, og nægter at starte forhandlinger om overdragelse.

I efteråret 1960 stiger spændingerne støt, og det indiske militær begynder en massiv opbygning af både flåde og landtropper langs grænserne til de portugisiske områder. Den 24. november beskyder portugisisk militær en civil passagerbåd og dræber én, og få dage senere giver den indiske premierminister Jawaharlal Nehru militæret de endelige ordrer om at annektere de portugisiske enklaver.

De første kampe bryder ud om formiddagen den 17. december på grænsen til Goa, og de bliver fulgt op den næste dag med massive angreb fra flere end 45.000 landtropper og store dele af den indiske flåde og luftvåben. De portugisiske kolonitropper kan ikke stille meget op, og efter mindre end to døgn overgiver de sidste sig den 19. december.

Trods den massive militære indsats bliver annekteringen relativt ublodig med kun 65 dræbte og lidt over 100 sårede nogenlunde ligeligt fordelt mellem de to sider. Goa, Daman og Diu bliver en del af den indiske republik, og krigsfangerne bliver sendt til deres respektive hjemlande i løbet af 1962.

Annekteringen bliver mødt med meget forskellige reaktioner rundt omkring i verden. USA fordømmer på det skarpeste angrebet og forsvarer i et og alt Portugals ret til de indiske områder, mens Sovjetunionen støtter det direkte angreb på kolonialismen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. dec. 2010 - 11:01   03. sep. 2012 - 10:59

Historie